Brokuły to bardzo wartościowy i obowiązkowy składnik, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Obfitują w żelazo, siarkę, witaminy z grupy B oraz posiadają więcej witaminy C niż cytrusy. Zawierają witaminę A, która wpływa korzystnie na wzrok, szorstką skórę oraz pomaga w przyswajaniu wapnia.
Jeśli je tylko lekko podgotujesz, zachowają cały swój chlorofil. W nim zaś znajduje się bardzo Ci potrzebny magnez, który w organizmie działa podobnie do witaminy D regulując poziom wapnia. Dodatkowo chlorofil przeciwdziała gazom powstającym na skutek obecnej w brokułach siarki 😉 Przygotowując brokuła w niżej podany prosty sposób na pewno Ci posmakuje i zachowa większość swoich cennych związków mineralnych.
Składniki na indyk z brokułem:
- 30 dag fileta z indyka
- 0,5 szklanki wody
- 1 duży brokuł
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki zmielonej na mąkę w młynku do kawy soczewicy pomarańczowej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu do smaku
Indyka pokrój na niewielkie kawałki, oprósz solą i pieprzu, delikatnie podsmaż. Dodaj wodę oraz soczewicę i zagotuj. Następnie dodaj pokrojony w różyczki i opłukany brokuł. Lekko podgotuj. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wyłącz gaz. Gotowe.
Smacznego!
Porcja dla 4 osób.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
ale co podgotuj wszystko razem czy chodzi tylko o brokuła?
Wszystko razem 🙂
Witaj na blogu Małgosiu:-)