Jajka sadzone na fasolce szparagowej

Szukałam pomysłu na jajka sadzone do nowego kursu i przyszedł od kolegi, który pół życia przeżeglował i ma dużo pomysłów na jedzenie tego, co się znajdzie w bakiście, czy lodówce. Zastanawiało mnie, czy to będzie mi smakować, ale po tym, jak je przyrządziłam po swojemu, okazało się, że bardzo mi smakują, mimo, że wcale nie są zrobione według porad kolegi 😉 Ach te kobiety… 😉

Składniki na jajka sadzone na fasolce szparagowej dla 1. osoby:

Fasolkę szparagową pozbaw ogonków. Na patelnię daj oliwę, 50 ml wody, fasolkę szparagową, szczyptę soli i duś fasolkę 8 minut na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli fasolka jest mrożona, 5 minut wystarczy.

Następnie wbij jajka posyp szczyptą soli i przykryj. Po około minucie będzie gotowe. Przełóż na talerz, dołóż plasterki ogórka kiszonego, rukolę oraz kiełki. Do tego kawałek chleba pełnoziarnistego.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. 

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.