Szukałam pomysłu na jajka sadzone do nowego kursu i przyszedł od kolegi, który pół życia przeżeglował i ma dużo pomysłów na jedzenie tego, co się znajdzie w bakiście, czy lodówce. Zastanawiało mnie, czy to będzie mi smakować, ale po tym, jak je przyrządziłam po swojemu, okazało się, że bardzo mi smakują, mimo, że wcale nie są zrobione według porad kolegi 😉 Ach te kobiety… 😉
Składniki na jajka sadzone na fasolce szparagowej dla 1. osoby:
- fasolka szparagowa garść
- jajka od kury z wolnego wybiegu
- ogórek kiszony
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- dobra sól 2 szczypty
- rukola garść
- kiełki garść
- chleb żytni pełnoziarnisty
Fasolkę szparagową pozbaw ogonków. Na patelnię daj oliwę, 50 ml wody, fasolkę szparagową, szczyptę soli i duś fasolkę 8 minut na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli fasolka jest mrożona, 5 minut wystarczy.
Następnie wbij jajka posyp szczyptą soli i przykryj. Po około minucie będzie gotowe. Przełóż na talerz, dołóż plasterki ogórka kiszonego, rukolę oraz kiełki. Do tego kawałek chleba pełnoziarnistego.
Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Ja chciałam zrobić super zdrowy gryczany chleb z ziarna ale łuski mi przeszkadzają. może ktoś wie jak pozbyć się łusek z ziarna gryki ?
Ja nie wiem, o jakie łuski chodzi. Gdy jemy kaszę gryczaną do obiadu, to ja tam łusek nie czuję. Tak samo jest z kaszą niepaloną. Natomiast jeśli chodzi o to właśnie, że jest to pełne ziarno, to tak musi być. To jest to, co czyści nam jelita.