Fasolka szparagowa curry z komosą ryżową

Z fasolką szparagową kojarzy się przede wszystkim tradycyjna zasmażka. My też kiedyś tak jadaliśmy, jednak to jest zbyt mało, aby na tym poprzestać. Teraz fasolka szparagowa ląduje na naszych talerzach w zupełnie innych odsłonach. Na przykład ta dzisiejsza w curry. No pychota.

Polecam Ci spróbować również fasolki z fetą i orzechami.

Składniki na fasolkę szparagową curry z komosą ryżową dla 1. osoby:

  • komosa ryżowa 4 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • curry 0,5 łyżeczki
  • cebula 0,5 średniej sztuki
  • fasolka szparagowa zielona 1 szklanka około 150 g
  • mleko kokosowe 150 ml
  • czosnek surowy 1 ząbek
  • dobra sól 1 szczypta
  • migdały 2 łyżki


Komosę opłucz i daj do garnka z wodą (pół szklanki). Gotuj 8 minut od zagotowania. Po ugotowaniu garnek zdejmij z kuchenki i przykryj ścierką – niech czeka na zrobienie curry.

W osobnym rondlu daj mleko, przyprawę curry i pokrojoną w kostkę cebulę. Gotuj 5 minut. Następnie daj oliwę oraz fasolkę i duś kolejne 10 minut od zagotowania (jeśli fasolkę masz mrożoną, duś 5 minut).

Na koniec do potrawy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Curry zjedz z ugotowaną komosą. Posyp posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi.



Nasz eBook z jadłospisem dzięki któremu wprowadzisz do diety więcej produktów roślinnych!

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Posiada ona witaminę A, kwas foliowy (zalecany szczególnie kobietom, które planują zajść w ciążę oraz w jej trakcie), błonnik niezbędny w prawidłowej przemianie materii. Jest mało kaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. 

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
 

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wzmacnia cały organizm, wspomaga system odpornościowy, pobudza i rozgrzewa, ma dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia nerki, chroni wątrobę, oczyszcza szczególnie jelito grube z toksyn. Zawarty w niej błonnik obniża poziom glukozy we krwi, przeciwdziała zaparciom. Komosa jest źródłem witamin A i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, zawiera składniki mineralne, jak żelazo, potas, sód, cynk, fosfor, wapń (wapnia ma więcej niż mleko krowie). Może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe. Jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega 3. Ma niski indeks glikemiczny (IG=35). Sprzyja budowaniu mięśni. 

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.