Sałatka z soczewicą i papryką czerwoną

Często gotujemy soczewicę w większej ilości i przechowujemy w lodówce, aby móc ją dodawać do różnych potraw, a właściwie do sałatek. Sałatki to stały element naszej kuchni, ponieważ szybko się je przygotowuje, a do tego zaspokajają wszystkie nasze potrzeby w jednym posiłku.

Składniki na sałatkę z soczewicą i papryką czerwoną dla 1-2 osób:

  • papryka czerwona świeża 0,5 sztuki
  • świeży ogórek 0,5 sztuki
  • soczewica zielona 4 łyżki suchej
  • dowolna ilość ulubionych kiełków
  • 2 szczypty dobrej soli
  • olej lniany 2 łyżki
  • pestki dyni 2 łyżki

Soczewicę opłucz i ugotuj w 0,5 szklanki wody z dodatkiem szczypty soli (15 minut).

Warzywa pokrój, wyłóż na talerz, posyp szczyptą soli, dołóż soczewicę, kiełki, polej olejem i posyp podprażonymi pestkami dyni.

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.