Potrawka z czerwoną fasolą

Taka potrawa do świetny pomysł na jesień – jest dużo świeżych warzyw i można je wykorzystywać na pożywne, sycące zupy, gulasze. Ja bardzo lubię fasolę. Nawet rodzice mówili na mnie Fasolka, gdy byłam mała 🙂

Składniki na potrawkę z czerwoną fasolą dla 1-2 osób:

  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • cebula 0,5 sztuki
  • cukinia mała 150 g
  • szpinak 4 garście
  • fasola czerwona z puszki 7 łyżek
  • dobra sól 3 szczypty
  • pieprz czarny 2 szczypty
  • kurkuma mielona 1 szczypta
  • lubczyk suszony 3 szczypty
  • czosnek niedźwiedzi 3 szczypty
  • czosnek surowy 1 ząbek
  • rzodkiewka 4 sztuki
  • sezam 1 łyżka

Rozgrzej oliwę w rondlu, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki wody i podduś z przyprawami do
miękkości około 5 minut. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię, kilka łyżek wody i duś kolejne 3 minuty.

Dodaj świeży szpinak, a po 4 minutach (jak szpinak zmięknie) opłukaną fasolę. Zagotuj.

Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłóż do miski, posyp pokrojonymi rzodkiewkami i sezamem.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.