Sałatka z cukinią, soczewicą i awokado

Sałatki, sałatki, jakież one są wygodne. I na kolację, i do pracy, i na śniadanie. A do tego zdrowe, bo z dużą ilością niezbędnego dla jelit błonnika. I białko też jest. I przeciwutleniacz, aby dłużej pozostać młodym. U nas Michał zawsze do pracy zabiera jakąś sałatkę.

Składniki na sałatkę z cukinią, soczewicą i awokado dla 2. osób:

  • sałata rzymska (0,5 główki)
  • awokado 1 sztuka
  • soczewica zielona 4 łyżki już ugotowanej
  • dowolna ilość ulubionych kiełków
  • kapusta kiszona garść
  • olej lniany 1 łyżka
  • nasiona słonecznika 1 łyżka

Soczewicę opłucz i ugotuj ze szczyptą soli. Ugotuj najlepiej co najmniej 0,5 szklanki, aby mieć do innej sałatki. W dwa razy większej ilości wody niż soczewicy (15 minut).

Pokrój pół sałaty i awokado. Wszystkie składniki wyłóż na talerz, polej olejem i posyp słonecznikiem.

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.