Pizza domowa na zakwasie. To miał być eksperyment… Chleb domowy na zakwasie – bardzo ważny element zdrowego odżywiania, pieczemy regularnie od wielu miesięcy. Tym razem z myślą właśnie o tym eksperymencie przygotowałem więcej ciasta chlebowego.
Większość wstępnie wyrośniętego ciasta trafiła do blaszek chlebowych, a reszta do okrągłej foremki na tartę – w sam raz na pizzę domową 🙂
Dokładny przepis na zrobienie zakwasu i ciasta znajdziesz w przepisie na chleb domowy na zakwasie. Ciasto jest bardzo klejące i do wymieszania warto używać dużej łyżki. Mi Tatiana doradziła używanie silikonowej łopatki – pozwala na dokładne wygarnięcie resztek ciasta i łatwo się ją później myje.
Odmierzoną ilość wstępnie wyrośniętego ciasta należy przełożyć do foremki i używając zwilżonej wodą łopatki rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Wody nie należy żałować, dzięki niej ciasto można łatwo rozprowadzić po całej powierzchni, a jej ewentualny nadmiar i wyparuje podczas wyrastania.
Tak przygotowane ciasto przykrywam ściereczką i zostawiam w cieple na całą noc – około 8miu godzin. Ciasto na zakwasie ma swoje “zwyczaje”, wyrasta zdecydowanie dłużej niż drożdżowe – między innymi dlatego w sprzedaży chleb na zakwasie jest wyraźnie droższy.
Rano włączam piekarnik na 230 stC, czekając aż się nagrzeje nakładam na ciasto to, co akurat jest w lodówce, w tym przypadku:
- sos pomidorowy
- starty żółty ser
- szynka
- pieczarki
- czerwona papryka
Na tym etapie możesz dodać swoje ulubione przyprawy: bazylię, pepperoni, oregano, itd.
Gotową do pieczenia pizzę wkładam do nagrzanego piekarnika (230 st) na 10-12 minut.
Po upieczeniu – szybka degustacja, wyszła pyszna! Bardzo ciekawy i pełny smak z wyraźną żytnią nutą. Dzięki bardziej zwartej strukturze ciasto nie nasiąkło sosem, a spód i krawędzie były przyjemnie chrupiące.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz