Sałatka śledziowa z burakami

Michała Tata zawsze lubił, gdy przygotowywałam matjasy z cebulką. Zazwyczaj znikały dzień przez Wielkanocą 🙂

Buraki staramy się jeść bardzo często. Jest to albo zupa buraczkowa albo buraki w sałatce z fetą, albo jarzynka do obiadu. Postanowiłam dla odmiany dodać je do sałatki z matjasami.

Składniki na sałatkę śledziową z burakami:

  • 300 g matjasów
  • 2 małe buraki
  • 1 cebulka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Cebulkę pokrój w pióra, buraki w kostkę, wypłukane w wodzie matiasy pokrój w paski.

Składniki połącz, polej olejem i smacznego 🙂

Porcja dla 4 osób na raz.

IMG_0783_logo

Dlaczego warto jeść buraki?

Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

 

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka śledziowa z burakami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania