Michała Tata zawsze lubił, gdy przygotowywałam matjasy z cebulką. Zazwyczaj znikały dzień przez Wielkanocą 🙂
Buraki staramy się jeść bardzo często. Jest to albo zupa buraczkowa albo buraki w sałatce z fetą, albo jarzynka do obiadu. Postanowiłam dla odmiany dodać je do sałatki z matjasami.
Składniki na sałatkę śledziową z burakami:
- 300 g matjasów
- 2 małe buraki
- 1 cebulka
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Cebulkę pokrój w pióra, buraki w kostkę, wypłukane w wodzie matiasy pokrój w paski.
Składniki połącz, polej olejem i smacznego 🙂
Porcja dla 4 osób na raz.
Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.
Nigdy nie lubiłam buraków, ale moje dzieci uwielbiają. Postanowiłam zrobić im niespodziankę i skorzystałam z pomysłu na tą sałatkę. Szczerze mówiąc, nie sądziłam, że buraki mogą tak rewelacyjnie smakować. Z dnia na dzień je polubiłam, a sałatkę robię na każdą możliwą okazję, polecam i dziękuję za tak prosty przepis. 🙂
Katarzyno, strasznie się cieszę, że stałaś się fanką mojej sałatki – buraki są bardzo zdrowe 🙂
Pozdrawiam!
Buraków nie gotujemy wcześniej?
Ja akurat nie gotuję. Staram się je w miarę drobno pokroić. Po ugotowaniu mają nieco inny smak i dlatego warto popróbować, jak bardziej smakuje 🙂