Robiąc zakupy spożywcze w lokalnym sklepie spotkałem Katarzynę – czytelniczkę naszego bloga. Kasia podzieliła się ze mną ciekawym przepisem na szybką i niecodzienną sałatkę.
Spodobały mi się składniki tego przepisu, oczywiście nie byłbym sobą, gdybym go nie wypróbował 🙂
Składniki na sałatkę z granatem:
- 2 średniej wielkości jabłka
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 dojrzały granat
- jogurt naturalny
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Seler umyć i pokroić w cienkie paski, z owocu granata wydłubać słodkie czerwone pestki.
Wszystko delikatnie wymieszać i polać jogurtem naturalnym – można go zrobić samodzielnie, przepis znajdziesz tutaj.
- Umyty granat natnij (około 1 cm głębokości) w poprzek owoca.
- Rozdziel połówki od siebie przekręcając je w przeciwnych kierunkach.
- Trzymając je nad dużym talerzem opukuj dokładnie (od strony skórki) trzonkiem noża, aż skórki staną się miękkie.
- Podczas opukiwania część nasion sama wypadnie, resztę wydłub delikatnie nożem.
Sałatka bardzo nam smakowała, błyskawicznie zniknęła z talerza.
A może Ty masz jakiś ciekawy i zdrowy przepis z wykorzystaniem granatu? Jeśli tak, podziel się nim w formie komentarza pod tym artykułem.
Ciekawe połączenie, seler naciowy w połączeniu z granatem musi smakować naprawdę rewelacyjnie. 😉