Suszone morele z nutą migdałową idealnie komponują się ze smakiem pieczeni wieprzowej. Bogactwo żywych kolorów i owalne płatki nadają wytworności – pomysł na świąteczne danie.
Składniki na schab z morelami i migdałami:
- 1 kg schabu
- 25 dkg suszonych moreli
- sól morska
- rozmaryn
- garść płatków migdałowych
- 1 łyżka mączki ziemniaczanej
Schab umyj dokładnie pod bieżącą wodą, wrzuć na 10 sekund do wrzątku. Po wyjęciu przypraw solą i rozmarynem.
Do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub włóż suszone morele i schab (kilkanaście moreli pod schabem i kilka na nim). Taki sposób pieczenia nie wysusza mięsa i nie ma potrzeby co parę minut podlewać go wodą.
Piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij pieczeń i morele z rękawa, zaś wywar przelej do rondla. Połowę moreli zmiażdż widelcem i posmaruj nią pieczeń oraz obsyp płatkami migdałowymi. Włóż do piekarnika w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wywaru i piecz jeszcze 5 minut.
Z uzyskanego podczas pieczenia wywaru zrób sos: zagotuj wywar i dodaj mączkę ziemniaczaną wymieszaną z ćwiartką szklanki wody i zagotuj. Wrzuć resztę moreli i sos do pieczeni gotowy.
Z tej pieczeni uzyskasz 7 porcji. Świetnie pasuje z fasolką szparagową ugotowaną na parze i kaszą jęczmienną.
A może Ty masz jeszcze jakieś ciekawy przepis na danie z wykorzystaniem mięsa i moreli? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
A ja z jednej strony daję morelę, a z drugiej śliwkę i mam dwa w jednym. Wypróbuję jeszcze tylko z dodatkiem płatków migdałowych.
Zrobiłam jak w przepisie i spaliły mi sie morele. Wywaru nie było wcale
A naczynie było przykryte?
Nie. Schab był w rękawie
Wiesz Netka, my wszelkie mięsa pieczemy w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Trudno stwierdzić jak duża jest różnica między naczyniem, a rękawem. Do tego dochodzi jeszcze efektywność pieczenia piekarnika. Może spróbuj następnym razem upiec w przykrytym naczyniu i podlej 100-200 ml wody.
Super!!!
Spróbuje, bo generalnie bo smak był super.
pozdrawiam
Aneta