Schab z morelami i migdałami

Suszone morele z nutą migdałową idealnie komponują się ze smakiem pieczeni wieprzowej. Bogactwo żywych kolorów i owalne płatki nadają wytworności – pomysł na świąteczne danie.

Składniki na schab z morelami i migdałami:suszone morele

  • 1 kg schabu
  • 25 dkg suszonych moreli
  • sól morska
  • rozmaryn
  • garść płatków migdałowych
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej

Schab umyj dokładnie pod bieżącą wodą, wrzuć na 10 sekund do wrzątku. Po wyjęciu przypraw solą i rozmarynem.

Do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub włóż suszone morele i schab (kilkanaście moreli pod schabem i kilka na nim). Taki sposób pieczenia nie wysusza mięsa i nie ma potrzeby co parę minut podlewać go wodą.

Piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij pieczeń i morele z rękawa, zaś wywar przelej do rondla. Połowę moreli zmiażdż widelcem i posmaruj nią pieczeń oraz obsyp płatkami migdałowymi. Włóż do piekarnika w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wywaru i piecz jeszcze 5 minut.

Z uzyskanego podczas pieczenia wywaru zrób sos: zagotuj wywar i dodaj mączkę ziemniaczaną wymieszaną z ćwiartką szklanki wody i zagotuj. Wrzuć resztę moreli i sos do pieczeni gotowy.

IMG_7931_logo

Z tej pieczeni uzyskasz 7 porcji. Świetnie pasuje z fasolką szparagową ugotowaną na parze i kaszą jęczmienną.

A może Ty masz jeszcze jakieś ciekawy przepis na danie z wykorzystaniem mięsa i moreli? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Schab z morelami i migdałami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)