Uwielbiam pomidory w każdej postaci. Szczególnie latem i wczesną jesienią – wtedy są najsmaczniejsze. Dlatego podczas oczyszczania warzywno-owocowego u mnie nie może zabraknąć zupy pomidorowej. A dlaczego jest ona wyjątkowa? Bo jest przyrządzona zupełnie bez tłuszczu, skrobi i białka, dlatego doskonale nadaje się na oczyszczanie organizmu dietą warzywno-owocową.
Niektórzy obawiają się, że podczas postu warzywno-owocowego, bo to tak naprawdę jest jeden z rodzajów postu, będą ciągle głodni. Otóż nie, nasz organizm jest bardzo mądry. W przeszłości (i to całkiem nie takiej odległej) posty u ówczesnych ludzi były na porządku dziennym. Były okresy, w których ludzie po prostu głodowali – szczególnie na przednówku.
Dlatego natura wyposażyła nas w mechanizm “wyłączania głodu”. Jeżeli przez kilka dni będziemy spożywali mniej niż 800 kalorii na dobę (będziemy pościć), to przysadka mózgowa wyłącza odczuwanie głodu – abyśmy nie cierpieli. Organizm przechodzi wtedy na tzw. odżywianie wewnętrzne (endogenne) żywiąc się nagromadzonymi w okresach prosperity zapasami.
Na takim wewnętrznym odżywianiu zdrowy organizm może bez problemu wytrzymać nawet kilka tygodni, zupełnie nie odczuwając głodu. Dlatego nie bójmy się postów, one od tysiącleci towarzyszyły człowiekowi okresowo oczyszczając organizm z niepotrzebnego balastu.
Składniki na wyjątkową zupę pomidorową dla 1 osoby na 2 posiłki:
- 1 litr wody
- 5 pomidorów średniej wielkości
- 20 pomidorków koktajlowych
- 4 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 duża cebula
- mały kawałek selera
- kawałek pora (około 10 cm)
- 3 ząbki czosnku
- świeża bazylia
Przyprawy:
- 1 łyżeczka dobrej soli
- pieprz do smaku
Wyjątkowa zupa pomidorowa – przygotowanie
Wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i bazylii obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy około 15 minut w wodzie.
Dodajemy bazylię (ilość – według gustu i uznania), sól, pieprz i miksujemy na gładki krem. W naszej kuchni używamy takiego blendera.
Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe.
Czosnek wyciskaj minimum 10 minut przed jego wrzuceniem do gorącej potrawy. Wyciskanie czosnku powoduje miażdżenie jago komórek i aktywowanie się zwartych w nim substancji bioaktywnych (m.in. siarki). W takcie tych 10 minut powstają z nich odporne na temperaturę prozdrowotne substancje m.in. izotiocyjaniany – związki mające działanie przeciwnowotworowe.
Wyjątkowa zupa pomidorowa idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską i zalecanej przez nas dla osób, które chcą zmienić swój styl odżywiania, poczuć się lepiej i wyglądać kilka lat młodziej.
Więcej informacji o tym jak z naszym wsparciem możesz przejść swoje pierwsze oczyszczanie warzywno-owocowe znajdziesz pod tym linkiem.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Zostaw komentarz