Zdrowe odżywianie wcale nie musi być trudne, trzeba tylko zakupy robić z wyprzedzeniem i mieć w szafce coś na szybką zdrową przekąskę.
Dzisiejszy dzień spędziliśmy na konferencji blogerów. Mieliśmy z sobą zdrowe przekąski, ale do domu wróciliśmy głodni późnym popołudniem. Czekała w nim na nas rozradowana dwójka równie głodnych dzieci.
Na szczęście w lodówce miałam przygotowaną poprzedniego dnia sycącą zupę, która już po kilkuminutowym podgrzaniu aromatem zachęcała do zaspokojenia pierwszego głodu. Jako, że dzień był pełen emocji posiłek postanowiliśmy uwieńczyć zdrowym deserem.
Michał w spiżarni znalazł dojrzałe awokado, a w pojemniku na wypieki spody do babeczek. Upiekłam je z reszty pełnoziarnistego ciasta przygotowanego do tarty truskawkowej, którą robiłam kilka dni temu.
Wybór padł na babeczki z kremem czekoladowym. Krem z awokado zachwyca aksamitną konsystencją i odświeżającym smakiem, jest pyszny i bardzo zdrowy. Składniki, z których się go robi dostarczają cennych wartości odżywczych, a samo jego wykonanie nie zajęło nawet pięciu minut! Przepis na wykonanie zdrowego kremu czekoladowego znajdziesz tu.
Spody do babeczek robię z ciasta na tartę, które składa się z mąki pełnoziarnistej, jajka i masła – dokładny przepis znajdziesz tu.
Gotowe babeczki udekorował jasnymi płatkami migdałowymi, które cudnie kontrastują z ciemnym kremem czekoladowym.
Pycha! Cała rodzina była szczęśliwa 🙂
Wyglądają smakowicie 😉