Walentynki to dodatkowa, choć nie jedyna okazja, aby komuś sprawić fantazyjną kulinarną niespodziankę z bardzo prostych składników i w bardzo krótkim czasie. A do tego fajnie wygląda.
Wyobrażasz sobie minę drogiej Ci osoby, gdy zobaczy taki przyrządzony przez Ciebie smakołyk czekający na stole?
Składniki na tartę z truskawkami:
- 40 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 dag masła
- 1 jajko
- około 3 łyżek wody
- 40 dag mrożonych truskawek
- 2 łyżki ryżu brązowego
- 2 łyżki cukru palmowego lub ksylitolu (można pominąć)
- 1 łyżka soku z cytryny
Pokrój nożem masło z mąką aż będzie wyglądało tak:
Dodaj jajko i pokrój ponownie.
Spróbuj zagnieść ciasto, jeśli się jeszcze za słabo klei, dodaj wody – nie za dużo, byle dało się je zagnieść.
Odetnij 1/4 ciasta i schowaj w folii aluminiowej do lodówki.
Ciasto rozwałkuj w miarę cienko i wyłóż nim formę do tarty. Ciasto kruche słabo się wałkuje, więc nie zrażaj się, wyklej formę jak potrafisz, będzie wyglądać świetnie. Moja forma do tarty ma średnicę 27 cm i jest szklana – nie trzeba jej niczym wykładać ani wysmarowywać. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem. Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekarnika i piecz 10 minut.
W tym czasie przygotuj truskawki. Zagrzej je w garnku, dodaj ksylitol oraz zmielony w młynku do kawy ryż. Zagotuj.
Wylej truskawki na podpieczone ciasto, ułóż fantazyjne paski z ciasta, które wcześniej odłożyłeś do lodówki. Wstaw do piekarnika i piecz kolejne 10 minut w 160 st.
Smacznego! 🙂
Zawsze lubiłam piec ciasta i szykować różne desery, aczkolwiek pieczenie tarty zawsze sprawiało mi największą przyjemność. Spróbowałam Wasz przepis, mój mąż był pod wrażeniem. Wieczór walentynkowy spędziliśmy bardzo miło, a dodatkowo mogliśmy delektować się pyszną tartą według Waszego przepisu, pozdrawiam.
Olgo, dziękuję za odwiedzenie naszego bloga i zostawienie komentarza.
Pozdrawienia dla męża 🙂