Tarta z truskawkami – pomysł na walentynki

Walentynki to dodatkowa, choć nie jedyna okazja, aby komuś sprawić fantazyjną kulinarną niespodziankę z bardzo prostych składników i w bardzo krótkim czasie. A do tego fajnie wygląda.

Wyobrażasz sobie minę drogiej Ci osoby, gdy zobaczy taki przyrządzony przez Ciebie smakołyk czekający na stole?

Składniki na tartę z truskawkami:

  • 40 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • około 3 łyżek wody
  • 40 dag mrożonych truskawek
  • 2 łyżki ryżu brązowego
  • 2 łyżki cukru palmowego lub ksylitolu (można pominąć)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Pokrój nożem masło z mąką aż będzie wyglądało tak:

IMG_0334_logo

Dodaj jajko i pokrój ponownie.

IMG_0337_logo

Spróbuj zagnieść ciasto, jeśli się jeszcze za słabo klei, dodaj wody – nie za dużo, byle dało się je zagnieść.

IMG_0340_logo

Odetnij 1/4 ciasta i schowaj w folii aluminiowej do lodówki.

Ciasto rozwałkuj w miarę cienko i wyłóż nim formę do tarty. Ciasto kruche słabo się wałkuje, więc nie zrażaj się, wyklej formę jak potrafisz, będzie wyglądać świetnie. Moja forma do tarty ma średnicę 27 cm i jest szklana – nie trzeba jej niczym wykładać ani wysmarowywać. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem. Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekarnika i piecz 10 minut.

W tym czasie przygotuj truskawki. Zagrzej je w garnku, dodaj ksylitol oraz zmielony w młynku do kawy ryż. Zagotuj.

Wylej truskawki na podpieczone ciasto, ułóż fantazyjne paski z ciasta, które wcześniej odłożyłeś do lodówki. Wstaw do piekarnika i piecz kolejne 10 minut w 160 st.

Smacznego! 🙂

IMG_9903_logo

Możesz być na bieżąco z tym co się dzieje na blogu zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂