Sałatka z fetą i pomidorem

Sałatka z fetą, pomidorem i czerwoną fasolą to, jak się zapewne domyślasz, moja ulubiona sałatka. Jest bardzo pożywna. Biorąc taką do pracy obiad masz zapewniony. A do tego ładnie wygląda 🙂

Składniki na sałatkę z fetą i pomidorem dla 1-2 osób:

  • rukola mała garść
  • sałata rzymska 0,5 główki
  • fasola czerwona z puszki 2 łyżki
  • pomidor czerwony 1 sztuka
  • ser feta plaster
  • cebula czerwona kilka piór
  • kapusta kiszona garść
  • kiełki garść
  • olej lniany tłoczony na zimno 1 łyżka

Pokrojone składniki ułóż na talerzu i polej oliwą.

Pyszna!

Dlaczego warto jeść fasolę?

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałych na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.