Kalafior curry z komosą ryżową

To jest dopiero danie! Przebój w naszej rodzinie i wśród moich kursantek. Takie to proste i bardzo smaczne. Świetne dla dzieci. Zaskoczysz każdego malucha i dziadka. No tylko jeść.

Składniki na kalafior curry z komosą ryżową dla 2. osób:

  • kalafior około 500 g 1 sztuka
  • pomidor czerwony 2 sztuki
  • cebula 1 mała sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • mleko kokosowe z puszki 85% 200 g
  • czosnek 4 ząbki
  • imbir świeży tyle co 1 ząbek czosnku
  • curry 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • kurkuma mielona 0,5 łyżeczki
  • dobra sól 0,5 łyżeczki
  • rukola garść
  • komosa ryżowa (kolor obojętny) 100 g

Komosę ryżową dokładnie opłucz, a następnie ugotuj w osobnym naczyniu (15 minut) w dwa razy większej ilości wody niż komosy. Po 15 minutach wyłącz gaz, garnek przykryj ścierką i niech czeka na kalafior.

W międzyczasie kalafior podziel na różyczki. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek podduś cebulę wraz ze wszystkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę do czosnku imbirem (tyle, co 1 ząbek czosnku).

Po 5 minutach dolej 0,5 szklanki wody i wrzuć kalafiora oraz pomidory. Duś 15 minut. Dolej mleka kokosowego, przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj.

Na talerz wyłóż komosę oraz kalafior z sosem i posyp posiekaną rukolą.

Smacznego!

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
 

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wzmacnia cały organizm, wspomaga system odpornościowy, pobudza i rozgrzewa, ma dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia nerki, chroni wątrobę, oczyszcza szczególnie jelito grube z toksyn. Zawarty w niej błonnik obniża poziom glukozy we krwi, przeciwdziała zaparciom. Komosa jest źródłem witamin A i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, zawiera składniki mineralne, jak żelazo, potas, sód, cynk, fosfor, wapń (wapnia ma więcej niż mleko krowie). Może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe. Jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega 3. Ma niski indeks glikemiczny (IG=35). Sprzyja budowaniu mięśni. 

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.