Smakowita soczewica z kremem brokułowo-dyniowym

Czego to mama nie wymyśli, aby dziecko zjadło tyle warzyw, ile właśnie mama chce. Bo jeść je, ale czy mama może być zadowolona z takiej ilości? Czy aby na pewno zjadło wystarczającą ilość brokuła? Zawsze ten sam problem, a właściwie wyzwanie. “Maluszku, zjedz brokuła proszę.” “Nie, dziękuję, jus jadłem.” “A sosik z kuleczkami zjesz?” “Tak, poplosę.” 😉

I tak powstał bardzo smaczny krem brokułowo-dyniowy do soczewicy.

Składniki na smakowitą soczewicę z kremem brokułowo-dyniowym dla 2 osób:

  • 400 ml wody
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 0,25 brokuła
  • 0,5 szklanki pokrojonych w słupki dyni
  • 1 szczypta całych ziaren kminku
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka lubczyku
  • 2 szczypty słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki zdrowej soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki wiórków kokosowych, albo kilka łyżek mleka kokosowego
  • 1 szklanka soczewicy czarnej + 1,5 szklanki wody

Soczewicę czarną wypłucz i gotuj 25 minut od zagotowania na małym ogniu. Do tej potrawy będzie pasowała również soczewica zielona i brązowa.

Warzywa pokrój jakkolwiek, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Do garnka z wodą włóż przyprawy, marchewkę, cebulę, pietruszkędynię i wiórki kokosowe. Gotuj 10 minut. Dodaj posiekanego nożem brokuła i gotuj jeszcze 5 minut. Wyłącz gaz, dodaj czosnek i wszystko zmiksuj na gładki krem.

Smakowita soczewica z kremem brokułowo-dyniowym
Soczewica z kremem brokułowo-dyniowym

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Dlaczego warto jeść brokuły?

Bo zawierają wiele minerałów, witamin i fitoskładników, można je jeść na surowo lub ugotowane, najlepiej na parze. Jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie zawierają siarkę, która po ich posiekaniu zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym (udowodnionym) działaniu przeciwnowotworowym.

Do tej pory zidentyfikowano ponad 120 ITC, wszystkie one działając wspólnie osłabiają komórki nowotworowe. Dodatkowo powstrzymują angiogenezę – proces, poprzez który nowotwór pobudza rozrost naczyń krwionośnych zapewniających jego odżywienie, przez co uniemożliwiają jego dalszy rozrost. Jakby tego było mało sulforafan (fitoskładnik z warzyw krzyżowych) aktywuje enzymy, które chronią komórkę przed jakimkolwiek następstwami uszkodzeń DNA, które już powstały.

Zastanawiasz się, jak wdrożyć zdrowe produkty do swojej kuchni, tylko nie wiesz, jak się za to zabrać? Zapraszam Cię do kursu W 4 tygodnie zmień swoją kuchnię na zdrową. Wdrożymy Cię krok po kroku w tajniki zdrowej kuchni.

Przed kursem miałam obawy czy będę mieć czas żeby przejść ten kurs i czy będę mieć na tyle determinacji żeby wprowadzić wszystkie zmiany w życiu rodzinnym, choć od kilku lat i tak staramy się zdrowo odżywiać. Gdy pracuje się zawodowo, zajmuje domem i wychowuje małe dzieci czasem ze zmęczenia brakuje sił na nowe eksperymenty kulinarne i na przekonywanie rodziny do zmian. Dzięki temu kursowi stopniowo testuję nowe przepisy i wprowadzam je do naszego menu. Jemy więcej kasz i strączków. Wprowadziłam tygodniowy grafik posiłków przez co mogę zrobić zakupy z wyprzedzeniem. Najbardziej podobało mi się to że proponujecie wprowadzać zmiany stopniowo bez wywracania dotychczasowego życia do góry nogami. Jesteście taktowni i przy tym bardzo sympatyczni i macie ogromną wiedzę i spore doświadczenie na tematy zdrowego życia. Przepisy są bardzo smaczne i moja rodzina już je polubiła. Kurs polecam osobom, które dopiero zauważają potrzebę wprowadzenia zmian anie wiedzą od czego zacząć. Ten kurs to doskonałe kompendium wiedzypraktyczne porady.
Elżbieta Tomal

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Soczewica z kremem brokułowo-dyniowym
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania