Koktajl tropikalny z jarmużem

Jarmuż, ta bardzo zdrowa roślina jest trudna do wdrożenia w zdrowej kuchni. Owszem, można go przyrządzić na wiele smacznych sposobów, ale jak zrobić, aby spożyło go nawet dziecko?

Koktajl, jakież to proste. Można do niego wrzucić, odpowiednich proporcjach, całkiem sporo prozdrowotnych składników. Jarmuż, znajdujący się na czele skali ANDI będzie dobrze działał na cały organizm. Tutaj znajdziesz artykuł o żywności przeciwnowotworowej, a tutaj znajdziesz pomysł na inny koktajl z dodatkiem jarmużu.

Składniki na koktajl tropikalny z jarmużem dla 1. osoby:

  • jarmuż kilka liści – zacznij od mniejszej ilości i z czasem staraj się ją zwiększać (jeśli dasz go za dużo, koktajl będzie gorzki)
  • pomarańcza 1 sztuka
  • kurkuma mielona 1 szczypta
  • mleko kokosowe 150 ml
  • daktyle 4 sztuki
  • nasiona chia 2 łyżki
  • orzechy włoskie 3 sztuki
  • lód 2 kostki – opcjonalnie

Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.

Smacznego i na zdrowie!

Nasz eBook z obłędnymi koktajlami, które oczyszczają i odżywiają organizm!

Więcej pomysłów na wykorzystanie jarmużu znajdziesz poniżej:

Na zdrowie!

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę. 

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.