Boski szpinak z kurczakiem

Lubisz szpinak? Jeśli nie, poczytaj… Szpinak posiada całkiem sporo żelaza. Ilość można porównać do tej znajdującej się w szynce. A do czego potrzebne Ci żelazo?

Potrzebne Ci jest, ponieważ uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na Twój układ odpornościowy.

Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. To prawda, że żelazo możesz znaleźć w innych produktach, ale im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej, gdyż nie tylko żelazo jest w szpinaku. Znajdziesz tam również wapń, fosfor, magnez, witaminy B1, B2, PP, C.

Ponadto szpinak zawiera szereg innych cennych składników mineralnych.

Poniżej przedstawiam przepis na danie, które jest proste i wykonasz je w 30 minut. Mam nadzieję, że się skusisz i Ci posmakuje:-)


Składniki:szpinak_1

  • 40 dkg szpinaku
  • 1 pierś kurczaka
  • sól
  • 2 – 3 ząbki czosnku (tu mamy witaminę C)
  • 3 – 4 łyżki śmietany 18% (ja używam Piątnicę)

Szpinak rozgrzej w rondlu. Pierś kurczaka pokrój na małe kawałki i delikatnie uduś na patelni z dodatkiem odrobiny soli. Uduszone kawałki kurczaka dodaj do szpinaku i zagotuj razem. Zdejmij z palnika, dodaj zmiażdżony czosnek i śmietanę. Wymieszaj i gotowe. Najlepiej smakuje z penne pełnoziarnistym Lubelli.

Swoją drogą zabawnie brzmi: uduszone kawałki kurczaka;-) Może ktoś zna lepsze określenie – poproszę o komentarz – przyda mi się na przyszłość:-)

Porcja dla 4 osób.

Źródła informacji

Czy już robiłeś takie lub podobnie wyglądające danie? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.