Krewetki na sałacie, oprócz ryb to pierwsze owoce morza, które od razu mi posmakowały. Mają bardzo subtelny smak i doskonale nadają się do robienia szybkich sałatek. Takie sałatki są wprost idealne na gorące, wakacyjne przekąski.
W drodze do Francji zatrzymaliśmy się na kilka dni u rodziny w Szwajcarii. Jak zwykle oprócz zwiedzania i odwiedzania znajomych miejsc mieliśmy okazję posmakować ulubione potrawy cioci Krystyny, między innymi krewetki na sałacie. Bardzo nam posmakowały, dlatego w drodze na wybrzeże postanowiliśmy, że znajdą się na naszym wakacyjnym stole.
Przygotowuje się je w 30 minut, oczywiście tylko wtedy, gdy kupisz oczyszczone i ugotowane (czerwone) krewetki, kilka razy pokusiłem się o samodzielne obieranie świeżych (szarych) krewetek. Stopień pracochłonności jest odwrotnie proporcjonalny do ich rozmiaru – czym mniejsze krewetki, tym więcej z tym pracy. Przy koktajlowych, ręczne obieranie w ogóle nie wchodzi w grę 🙂
Składniki na krewetki na sałacie:
- ulubiona mieszanka sałat
- co najmniej 100 gram oczyszczonych krewetek koktajlowych
- 4 łyżki keczupu
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 duży ząbek czosnku
- kilka kropli octu balsamicznego
Krewetkowy sos do sałaty najlepiej jest przygotować kilka godzin przed podaniem. Krewetki myjemy i gotujemy kilka minut w niewielkiej ilości wody. Wodę odlewamy i czekamy aż wystygną. Następnie dodajemy jogurt naturalny, keczup, rozgnieciony czosnek i ocet balsamiczny, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Na talerzach rozkładamy umytą sałatę i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem krewetkowym. Danie doskonale nadaje się jako przystawka przed obiadem lub lekka kolacja. Smacznego!
Zostaw komentarz