Surówka z kopru włoskiego (fenkuła)

Nigdy nie przepadałem za smakiem anyżu, dopóki nie spróbowałem aromatycznej i orzeźwiającej surówki z kopru włoskiego – fenkuła. Samo przygotowanie jest banalnie proste.

Przepis poleciła nam kuzynka Alicja. Za każdym razem, gdy u niej bywamy zaskakuje nas czymś oryginalnym, smacznym i zdrowym. Dlatego, jak tylko wspominała o tej surówce wiedziałem, że muszę ją wypróbować.

IMG_4183_logo

Składniki na surówkę z kopru włoskiego (fenkuła):

  • 2 kopry włoskie
  • dwie łyżki nasion dyni
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Fenkuły należy umyć i pokroić w paski, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec doprawić odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu, posypać świeżo uprażonymi pestkami dyni i ozdobić kawałkami cytryny.

IMG_5241_logo

Jest to jedna z najbardziej orzeźwiających surówek jaki jadłem, doskonale sprawdzi się w roli startera lub lekkiej przekąski.

Smacznego!

IMG_5252_logo

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Surówka z kopru włoskiego (fenkuła)
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)