Wyśmienita zupa fasolowa

Bardzo lubimy fasolę, im większa tym lepsza. Ostatnio kupiłam Jasia tak wielkiego, że aż się zdziwiłam. A jaki smaczny jest! Tydzień wcześniej zrobiłam fasolkę po bretońsku (bez mięsa). Tym razem mieliśmy ochotę na coś rzadszego i z ziemniakami. Pyszną zupę fasolową ugotowałam zgodnie z kolejnością stosowaną w kuchni Pięciu Przemian.

Składniki na wyśmienitą zupę fasolową:

  • 2 szklanki suchej fasoli Jaś
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka lubczyku
  • pół łyżeczki macierzanki
  • pół łyżeczki kozieradki
  • 2 liście laurowe
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • mały seler
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soli morskiej

Fasolę zalałam wodą i odstawiłam na noc. Rano ją wypłukałam i wrzuciłam na gotującą się wodę, aby fasola “puściła gazy” 😉 Po 5 minutach gotowania wypłukałam ją i dałam na świeży wrzątek. Dzięki tej zabawie fasola staje się lżej strawna. Pozostawiłam do gotowania na około 40 minut.

W drugim garnku zagotowałam wodę, dodałam kurkumę, majeranek, lubczyk, macierzankę, kozieradkę i liście laurowe.

Następnie po kolei dodałam pokrojone mniej więcej w kostkę: marchewki, pietruszki i ziemniaki.

Zagotowałam i dodałam: pokrojone cebule i porziele angielskie, pokrojony w małą kostkę seler, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotowałam.

Połączyłam z ugotowaną fasolą. Gotowałam 10 minut.

Dodałam soli, zagotowałam i wyłączyłam gaz. Za kolejnych 10 minut zupa była gotowa.

W kuchni Pięciu Przemian zawsze dajemy sól na koniec gotowania. Dodatkowo w przypadku fasoli, jeśli posolimy ją wcześniej, skórka fasoli pozostanie twarda.

Zupa fasolowa
Zupa fasolowa

Wyśmienita zupa fasolowa. Fasola rozpływała się w ustach 🙂

Porcja dla 4 osób.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałą na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

 

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wyśmienita zupa fasolowa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)