Spotykam się z opiniami, że zdrowe odżywianie jest dla ludzi mających czas i pieniądze… Czy oby na pewno? Czy trzeba być dobrze zorganizowanym i majętnym free lancerem, aby ugotować sobie lub od razu całej rodzinie rano płatki owsiane? Zafundować zdrowe śniadanie, które napełni Was ciepłymi, zdrowymi kaloriami zapewniając energię i sytość na długie godziny? Moim zdaniem wystarczy dobra wola, kilka ciekawych pomysłów i odrobina zorganizowania. I o tym właśnie jest ten wpis.
W naszej rodzinie najlepiej sprawdzają się zdrowe śniadania na ciepło i słodko. Nie ma w tym nic dziwnego, natura nas tak stworzyła, że rano potrzebujemy dostawy świeżego paliwa, kalorii, które napełnią nas energią i dadzą pozytywnego “kopniaka” do rozpoczęcia nowego dnia. Energię nasz organizm może czerpać praktycznie z wszystkiego (białka, tłuszcze, węglowodany), jednak o poranku najefektywniej czerpie je właśnie z węglowodanów, oczywiście złożonych.
Jeżeli ktoś uległ wszechobecnej nagonce na węglowodany (że niby są przyczyną otyłości), to polecam wcześniejszy wpis Białka, tłuszcze i węglowodany (BTW), w którym szczegółowo wyjaśniam różnice między poszczególnymi ich źródłami.
Poniższe propozycje potraktuj jako inspiracje, jako pomysły, z których wyciągniesz to, co akurat Tobie i Twojej rodzinie będzie najbardziej odpowiadało. My takie śniadania jadamy regularnie, oczywiście każdego dnia staramy się jeść coś innego i mamy zasadę, że to samo danie może być nie częściej niż raz na trzy dni.
Zatem poznaj kilka z naszych zdrowych śniadań.
1. Ryż brązowy z owocami sezonowymi
Ryż brązowy to bardzo zdrowe źródło złożonych węglowodanów, witamin i minerałów. Sam oczywiście nie powala smakiem (chociaż ja bardzo lubię jego smak i konsystencję), ale “okraszony” słodkimi sezonowymi owocami, z małym dodatkiem jogurtu naturalnego i cynamonu smakuje wyśmienicie.
Szczegółowy przepis na ryż brązowy z owocami sezonowymi znajdziesz w tym artykule.
2. Kasza jaglana z owocami sezonowymi
Kasza jaglana to królowa kasz. Dlaczego? Nie zawiera glutenu (niektórzy mają jego nietolerancję) i ma charakter zasadotwórczy – nie zakwasza organizmu. Dobrze przygotowana ma łagodny smak i doskonale komponuje się z wszystkimi owocami sezonowymi.
Szczegółowy przepis na kaszę jaglaną z owocami sezonowymi znajdziesz w tym i w tym artykule.
3. Omlet na słodko
Tak, z omletem jest trochę więcej pracy, dlatego takie śniadania zostawiamy sobie na luźniejsze poranki, np. weekendy. Placuszki można piec na małej patelni i przekładać w formie torcika na talerzu. Można je również piec od razu na dużej patelni i zapiec po złożeniu na pół.
Szczegółowy przepis na omlet na słodko znajdziesz w tym artykule.
4. Nasiona chia i jagody goji
Generalnie nie jestem zwolennikiem różnego rodzaju “super food’ów”, bardzo wartościowych, jednak często egzotycznych pokarmów. Głównie ze względu na cenę – są zdecydowanie droższe od naszych równie zdrowych lokalnych produktów. Dlatego nasiona chia i jagody goji jadamy sporadycznie, traktując jako zdrowe urozmaicenie naszych porannych śniadań.
Szczegółowy przepis na śniadanie z nasion chia i jagód ghoji znajdziesz w tym artykule.
5. Zdrowa zupa z dyni
Uwielbiamy zdrową zupę dyniową, mi kojarzy się z dzieciństwem, a dzieciom z mlekiem, które ostatnimi czasy jadamy coraz rzadziej. Przyrządzenie takiej potrawy rano wymaga wcześniejszego przygotowania – poporcjowania i zamrożenia kremu dyniowego.
Szczegółowy przepis na zdrową zupę z dyni znajdziesz w tym artykule.
6. Owsianka bez mleka
Płatki owsiane przed ugotowaniem najlepiej jest namoczyć (może być na całą noc) w wodzie z odrobiną cytryny – dzięki temu zmniejszamy ilość fityn, związków wiążących i utrudniających przyswojenie składników odżywczych.
Rano wystarczy je zagotować, dodać dostępne owoce, miód lub rodzynki, cynamon i pyszne danie gotowe 🙂
Szczegółowy przepis na owsiankę bez mleka znajdziesz w tym artykule.
Więcej pomysłów znajdziesz tu.
7. Orientalne placki z płatkami owsianymi i sezamem
A to druga propozycja śniadania na bazie jakże zdrowych płatków owsianych. Ciekawostka, czy wiesz co było podstawą diety starożytnych gladiatorów? Właśnie owies, dokładnie ten sam, jak ten z którego są robione płatki owsiane, mówiono, że dawał im siłę.
Z płatków owsianych robimy na śniadania pyszne placuszki, czasem na słodko, np. z dodatkiem startych jabłek lub bananów a czasem, tak jak w przypadku tych placków – na orientalną nutę.
Szczegółowy przepis na orientalne placki z płatkami owsianymi i sezamem znajdziesz w tym artykule.
Na zakończenie
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, że od niego zależy nie tylko Twój poziom energii i samopoczucie danego dnia, ale w dłuższej perspektywie Twoje zdrowie. Był okres w moim życiu, dość długi, że na śniadanie “jadałem” kawę, odwlekając pierwszy posiłek tak długo, jak to możliwe z nadzieją, że sumarycznie zjem mniej – bo walczyłem z nadwagą.
To był błąd, moja waga wróciła do właściwego poziomu dopiero jak zacząłem regularnie jadać posiłki. Opowiadałem o tym w podcaście: Jak schudłem 20 kg?.
Dodatkowo analiza zwyczajów osób żyjących w oazach długowieczności, miejscach, gdzie ludzie żyją najdłużej i co najważniejsze żyją w zdrowiu, również podkreśla wagę zdrowego śniadania.
Łatwo powiedzieć trudniej wdrożyć w życie. W naszej rodzinie też zdarzały się sytuacje, w których rano każdy z domowników miał ochotę na zjedzenie czegoś innego. Nasze dzieci są w różnym wieku, mają inne preferencje, potrzeby – jak to ogarnąć, aby w jednym garnku, w krótkim czasie przygotować śniadanie dla wszystkich?
I na to jest sposób, ale to temat na odrębny artykuł 🙂 Tymczasem życzę smacznego!
Zostaw komentarz