Mleko z nerkowców

Mleko roślinne świetnie nadaje się do przygotowania napojów (koktajle), deserów (budynie) oraz dań (zupy, potrawki). Z uwagi na pochodzenie zawiera mało tłuszczu i cukru, jest więc nisko kaloryczne. Nie znajdziesz w nim również alergizującej kazeiny oraz hormonów spotykanych w mlekach zwierzęcych.

Jego jedyna wada w porównaniu do mleka zwierzęcego to zazwyczaj wyższy koszt. Można sobie jednak z tym poradzić przygotowując mleko roślinne samodzielnie w domu. Takie domowe mleko z uwagi na niski stopień przetworzenia i brak konserwantów jest bardzo odżywcze i oczywiście zdrowe.

Składniki na mleko z nerkowców:

  • 100 g nerkowców
  • 3 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • szczypta zdrowej soli

Nerkowce zmiksuj dokładnie z wodą. Czym lepszy blender (moc silnika i maksymalna ilość obrotów) tym bardziej kremowe i jednorodne otrzymasz mleko.

W naszej kuchni świetnie sobie z tym radzi taki blender. Dobrze zmiksowane orzechy (uwaga jakość blendera) nie będą wyczuwalne w mleku.

Gotowe mleko przelej do słoika lub butelki i wstaw do lodówki. Można przechowywać do 5 dni.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.