Batoniki musli – bezglutenowe, pożywne i zdrowe

Jakiś czas temu wybrałam się z dziećmi na Pomorze – to właściwie już podróż 🙂 A obowiązkowym elementem podróży są przekąski. Nie ważne jak daleka jest podróż, przekąski muszą być :-). Oprócz kanapek, owoców i warzyw przydatne są słodkości, szczególnie gdy u dzieci spada motywacja do dalszej jazdy. A że nawet w podróży zdrowe odżywianie jest ważne uznaliśmy, że batoniki musli będą w sam raz.

To takie batoniki do “zadań specjalnych”. Podróż długa, zawsze miło jest coś przekąsić oprócz kanapek 🙂

Składniki na około 20 bezglutenowych batoników musli:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka płatków owsianych do posypania
  • 2 szklanki bakalii: rodzynek, żurawiny, jagody goi (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki zmielonego ryżu brązowego
  • 1 łyżka zdrowego słodzika, np. cukru palmowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Płatki owsiane moczę przez kilka godzin w wodzie z cytryną. Po namaczaniu wody nie wylewam.

Namoczone płatki łączę z pozostałymi składnikami i formuję na kształt dużego batona. Posypuję suchymi płatkami owsianymi i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. Piekę 15 minut z opcją termoobiegu, a następnie 15 minut z opcją na dół.

Po wyjęciu kroję na małe batoniki i gotowe.

 

Batoniki musli
Batoniki musli

Takie batoniki musli można przechowywać kilka dni w papierowej torebce. W metalowym pudełku robią się gumiaste (ale również bardzo smaczne;-)

A dlaczego są takie zdrowe?

Dlatego, że owies działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę i trzustkę, usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień serca. Jest jednym z pokarmów najbogatszych w krzem, który usuwa z komórek substancje toksyczne, uszczelnia naczynia włosowate, zwiększa wytrzymałość i regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

Owies zawiera czynniki powstrzymujące rozwój grzybów. Usuwa podrażnienia i stany zapalne skóry, poprawiając jej ogólny wygląd i zapobiegając wiotczeniu, ogranicza wypadanie włosów, przyspiesza ich wzrost, wzmacnia paznokcie. Owies zawiera również fosfor niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Ponadto zawiera białko, wartościowe tłuszcze, węglowodany, a także witaminy w szczególności z grupy B oraz wapń, magnez, sód, miedź. Jest doskonały w profilaktyce infekcji. Płatki owsiane mają dużą zawartość błonnika i małą ilość kalorii. Same dobre rzeczy i dla dziecka i dorosłego:-)

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Łatwe w przyrządzeniu, pożywne i zdrowe batoniki musli
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)