Nie ma w tym przepisie amarantusa wiele, ale jego smak jest na tyle charakterystyczny, że jako dodatek w zupełności wystarczy. Możesz również go pominąć, jeśli akurat nie posiadasz.
Składniki na chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem:
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 0,75 szklanki mąki jaglanej
- 0,5 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 1-2 łyżki płatków amarantusa (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżka zdrowej soli
- 650 ml letniej wody (100 ml do zaczynu i 550 ml do ciasta)
- oliwa z oliwek ekstra vergine do posmarowania foremki (silikonowej nie trzeba smarować)
Chleb bezglutenowy z amarantusem i siemieniem – wykonanie
Drożdże rozrób w 100 ml letniej wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, np. na górze mebli w kuchni (pod sufitem).
Mąkę jaglaną wsyp na patelnię i podpraż, aby pozbyć się goryczki. Możesz też 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej wypłukać na sitku, następnie wysuszyć na patelni, po czym zmielić w młynku na mąkę. Wyjdzie 0,75 szklanki mąki.
Do miski daj wszystkie suche składniki i wymieszaj. Następnie wlej 550 ml wody oraz zaczyn drożdżowy, krótko zamieszaj i odstaw w misce w ciepłe miejsce na 20 minut przykryte ścierką.
Foremkę do pieczenia (około 2 litry) posmaruj oliwą. Przelej masę do foremki. Niech postoi 25 minut w ciepłym miejscy przykryte ścierką. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. góra/dół. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremki aby odparowało.
Jest bardzo bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Odpowiedni dla osób ze skłonnościami alergicznymi – nie posiada glutenu. Jest źródłem błonnika, białka, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Zawiera pięć razy więcej żelaza niż pszenica i szpinak oraz duże ilości skwalenu, czyli związku, który hamuje starzenie się komórek. Jest również bardzo bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób serca i układu nerwowego.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
Zostaw komentarz