Ten chleb powstał z myślą o mojej mamie. Jest taki lekki, że na pewno jej zasmakuje. Taka trochę wybredna jest pod tym względem – niełatwo ją zadowolić 🙂
Składniki na chleb pełnoziarnisty bezglutenowy na drożdżach:
- 2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 25 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki pestek słonecznika lub dyni
- 1 czubata łyżeczka zdrowej soli
- 600 ml letniej wody (100 ml do zaczynu i 500 do ciasta)
- oliwa z oliwek ekstra vergine (opcjonalnie)
szklanka = 250 ml
Do małej miseczki daj pokruszone drożdże, dodaj 100 ml letniej wody, wymieszaj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, np. na meble w kuchni (pod sufitem). Po tym czasie dużej misce wymieszaj pozostałe składniki i dodaj zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie, ale krótko wymieszaj łyżką i odstaw ciasto na kolejne 20 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
W międzyczasie foremkę do pieczenia (12×24 cm – około 2 litry) posmaruj oliwą. Jeśli masz silikonową oliwa nie będzie potrzebna. Następnie ciasto ponownie zamieszaj, przelej do foremki i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 25 minut przykryte ściereczką.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, wstaw foremkę i piecz 50 minut. Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki na kratkę aby odparował.
Z tych składników uzyskasz bochenek o wadze 1 kg.
Ciasto wyrabia się krótko, aby nie było za rzadkie. Zwróć uwagę na podane czasy. Zbyt długie wyrastanie spowoduje, że chleb opadnie w piecu. Zbyt krótkie spowoduje, że skórka w trakcie pieczenia popęka, po upieczeniu chleb będzie suchy i się kruszył, a skórka odchodziła od miękiszu.
Gryka zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgu, pamięć, koncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z siemieniem lnianym i amarantusem.
czy to nie jest to samo co https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/chleb-z-maki-gryczanej-na-drozdzach/ ?
Różni się, ale faktycznie jest bardzo podobny 🙂
Kukurydza… Gratuluję ? GMO smaczne i zdrowe!
My kupujemy ekologiczną.
Bardzo Wam dziekuję za ten przepis, włąśnie zabieram się do zrobienia chleba z tego przepisu po raz 10-ty, i myslę że to jest dobry moment aby Wam podziękować. Chleb zawsze wychodzi, czasami zamiast mąki kukurydzianej dodaje jaglaną, też jest super, całuski;) zabieram się do roboty 😉
Strasznie się cieszę 🙂 🙂 <3
Robiłam już chlebek gryczany a teraz wypróbuje ten przepis ☺️