Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jest źródłem błonnika, białka, witaminy B6, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu i wapnia.
Składniki potrzebne do wykonania ciastek amarantusowych:
- 0,5 szklanki suchego ziarna amarantusa
- szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- garść rodzynek
Ciasteczka amarantusowo-owsiane – sposób wykonania
Amarantus gotuj 15 minut w szklance wody. Płatki owsiane zmiel na grube ziarno w młynku do kawy. Połącz amarantus z jajkami, płatkami, miodem i rodzynkami.
Na blasze wyłóż papier do pieczenia i łyżką nałóż masę. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Trochę wyglądają jak pocięty karton ;-), jednak nie zrażaj się – nie mają spulchniaczy, ale są wyborne.
Smacznego!
Po upieczeniu maja być chrupkie, czy raczej wilgotne?
Nie są ani chrupkie, ani wilgotne – to takie słodkie chlebki amarantusowe 🙂
amarantus ma być zimny?
Chłodny, aby jajka się nie ścięły.