Jakiś czas temu pod przepisem z cukinią smażoną wpisały się Monika i Justyna podając swoje pomysły na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Wypróbowałam je, a panie zgodziły się na opublikowanie ich. W związku z tym, że jest po świętach i mięska zapewne pojadłeś 😉 przedstawiam pierwszy z nich – bezmięsny – bardzo smaczny sposób Justyny.
Składniki na cukinię smażoną:
- cukinia lub kabaczek
- odrobina soli morskiej
- mąka pszenna pełnoziarnista do panierki
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
Cukinię pokrój w talarki, delikatnie posól (bardzo delikatnie aby nie zatracić smaku cukinii). Możesz wcale nie solić, jeśli wolisz. Obtocz w mące i delikatnie usmaż. Podawaj z sosem czosnkowym zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z wyciśniętym czosnkiem.
A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na cukinię? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
Ja smażę plastry cukinii (bez soli) na patelni na oleju rzepakowym (mała ilość).
Ja faktycznie nie napisałam na czym podsmażam 🙂 Ja używam masła klarowanego.
Pozdrawiam 🙂