Jakiś czas temu pod przepisem z cukinią smażoną wpisały się Monika i Justyna podając swoje pomysły na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Wypróbowałam je, a panie zgodziły się na opublikowanie ich. W związku z tym, że jest po świętach i mięska zapewne pojadłeś 😉 przedstawiam pierwszy z nich – bezmięsny – bardzo smaczny sposób Justyny.
Składniki na cukinię smażoną:
- cukinia lub kabaczek
- odrobina soli morskiej
- mąka pszenna pełnoziarnista do panierki
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
Cukinię pokrój w talarki, delikatnie posól (bardzo delikatnie aby nie zatracić smaku cukinii). Możesz wcale nie solić, jeśli wolisz. Obtocz w mące i delikatnie usmaż. Podawaj z sosem czosnkowym zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z wyciśniętym czosnkiem.
A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na cukinię? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
![recipe image](https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/uploads/2014/12/IMG_7379_logo.jpg)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![gray](https://wiecejnizzdroweodzywianie.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/gray.png)
Ja smażę plastry cukinii (bez soli) na patelni na oleju rzepakowym (mała ilość).
Ja faktycznie nie napisałam na czym podsmażam 🙂 Ja używam masła klarowanego.
Pozdrawiam 🙂