Jakiś czas temu pod przepisem z cukinią smażoną wpisały się Monika i Justyna podając swoje pomysły na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Wypróbowałam je, a panie zgodziły się na opublikowanie ich. W związku z tym, że jest po świętach i mięska zapewne pojadłeś 😉 przedstawiam pierwszy z nich – bezmięsny – bardzo smaczny sposób Justyny.
Składniki na cukinię smażoną:
- cukinia lub kabaczek
- odrobina soli morskiej
- mąka pszenna pełnoziarnista do panierki
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
Cukinię pokrój w talarki, delikatnie posól (bardzo delikatnie aby nie zatracić smaku cukinii). Możesz wcale nie solić, jeśli wolisz. Obtocz w mące i delikatnie usmaż. Podawaj z sosem czosnkowym zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z wyciśniętym czosnkiem.
A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na cukinię? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.





Based on 8 Review(s)

Ja smażę plastry cukinii (bez soli) na patelni na oleju rzepakowym (mała ilość).
Ja faktycznie nie napisałam na czym podsmażam 🙂 Ja używam masła klarowanego.
Pozdrawiam 🙂