Fantastyczna czerwona kapusta kiszona

Kiszonki są u nas obecne praktycznie przez większość roku. Gdy tylko pojawiają się ogórki gruntowe, robimy małosolne aż do końca października. Czyli przez jakieś 6 miesięcy. W międzyczasie robimy ogórki kiszone na zimę i czekają w piwnicy aż skończą się małosolne, a do tego aż się wytęsknimy – po 6. miesiącach jedzenia małosolnych, co najmniej przez miesiąc nie wyjmujemy kiszonych.

Podczas zimy robimy kapustę kiszoną i stoi w słoikach w lodówce. Po zużyciu robimy kolejną. Pracy jest niewiele, bo około 1 godziny. Później przez 3 dni się kisi, po czym przestawiamy ją do lodówki.

A ostatnio zrobiliśmy kapustę czerwoną. Niby nic takiego, ale jakaż ona jest wyśmienita! Stawiając na stół to, co chcemy zjeść na kolację, stawiamy również miseczkę z czerwoną kapustą kiszoną i dokładamy sobie na talerze. Jak mamy zrobiony sos do sałaty, to nalewamy go również na kapustę. No pyszne niesłychanie! Lepsze niż biała kapusta kiszona.

Przykładowy sos, który świetnie komponuje się z tą kapustą składa się z:

A teraz składniki na tę fantastyczną czerwoną kapustę kiszoną:

Kapustę najlepiej zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszaj z solą, przełóż do kamionkowego lub szklanego naczynia i dobrze ugnieć na przykład pałką do robienia kremów. Przykryj ścierką i zostaw w kuchni. Przez kolejne 3 dni ugniataj, a 3. dnia, gdy posmakujesz kapustę i będzie już ukiszona, przestaw do lodówki. Naczynie przykryj. Gotowe.


 

Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
Nazwa przepisu
Fantastyczna czerwona kapusta kiszona
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania