Pasta kanapkowa z cukinii i soczewicy

Nasze najmłodsze dziecko bardzo lubi wszelkiego rodzaju pasty. Dajemy mu taką na talerz, a on nabiera na warzywa i zjada. Do takich past warzywnych wybiera na przykład ogórka świeżego lub kiszonego, paprykę, kalarepę, rzodkiew. Lubi je bardzo, co dla mnie jest ważne przez wzgląd na prozdrowotność soczewic.

Składniki na pastę z cukinii i soczewicy:

  • cukinia mała 150 g
  • soczewica czerwona 0,5 szklanki
  • cebula 1 sztuka
  • woda 180 ml
  • kurkuma mielona 3 szczypty
  • pieprz czarny 2 szczypty
  • papryka mielona 3 szczypty
  • dobra sól 0,5 łyżeczki
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

Cukinię (najlepiej ze skórą), soczewicę i cebulę oraz przyprawy gotuj 15 minut w 180 ml wody. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, zamieszaj i wyłącz gaz.

Następnie wszystko zmiksuj na gładko i przełóż do słoika.

Pasta może być przechowywana w lodówce do 7 dni, a zjadać można ją i na kanapce i jako dip z warzywami.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.