Indyk z brokułem

Brokuły to bardzo wartościowy i obowiązkowy składnik, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Obfitują w żelazosiarkęwitaminy z grupy B oraz posiadają więcej witaminy C niż cytrusy. Zawierają witaminę A, która wpływa korzystnie na wzrok, szorstką skórę oraz pomaga w przyswajaniu wapnia.

Jeśli je tylko lekko podgotujesz, zachowają cały swój chlorofil. W nim zaś znajduje się bardzo Ci potrzebny magnez, który w organizmie działa podobnie do witaminy D regulując poziom wapnia. Dodatkowo chlorofil przeciwdziała gazom powstającym na skutek obecnej w brokułach siarki 😉 Przygotowując brokuła w niżej podany prosty sposób na pewno Ci posmakuje i zachowa większość swoich cennych związków mineralnych.

Indyk z brokułem
Indyk z brokułem

Składniki na indyk z brokułem:

  • 30 dag fileta z indyka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 duży brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki zmielonej na mąkę w młynku do kawy soczewicy pomarańczowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu do smaku

Indyka pokrój na niewielkie kawałki, oprósz solą i pieprzu, delikatnie podsmaż. Dodaj wodę oraz soczewicę i zagotuj. Następnie dodaj pokrojony w różyczki i opłukany brokuł. Lekko podgotuj. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wyłącz gaz. Gotowe.

Smacznego!

Porcja dla 4 osób.

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Indyk z brokułem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania