Soczewica z rzodkwią na kolację

A czy Ty jadasz rzodkiew? Czy wiesz, jaka jest smaczna? A jaka zdrowa? Jest bardzo smaczna na surowo, łagodniejsza od rzodkiewek. Można pokroić na plasterki, na słupki, jak wolisz i zajadać do każdego posiłku. A tym razem proponuję ją jako danie obiadowe na ciepło i z soczewicą.

Składniki na soczewicę z rzodkwią na kolację dla 2. osób:

  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • por kawałek białej części (około 5 cm)
  • czosnek świeży 1 ząbek
  • soczewica czerwona 3 łyżki
  • woda 0,5 szklanki
  • dobra sól 3 szczypty
  • papryka w proszku 2 szczypty
  • czarny pieprz 2 szczypty
  • pomidor czerwony 1 mały
  • sałata lodowa kilka liści

W rondlu lekko rozgrzej tłuszcz. Dodaj do niego pokrojonego na małe kawałki pora i posiekany czosnek. Mieszając czekaj aż się delikatnie podduszą, a następnie dodaj soczewicę, wodę oraz przyprawy.

Duś pod przykryciem około 10 minut. Ma być gęste, ale niech się nie przypala – jak trzeba dodaj jeszcze trochę wody.

Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę pomidora.

W międzyczasie rzodkiew pokrój na słupki i ugotuj na parze al dente – 5 minut powinno wystarczyć.

Zjedz z sałatą.

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.