Domowy ocet jabłkowy

Świeża, chrupiąca sałata bardzo dobrze się komponuje z kwaśnym dressingiem. Do jego zakwaszenia można użyć cytryny czy limonki, jednak dodanie domowego octu jabłkowego daje zdecydowanie bogatszy smak i wiele cennych mikroelementów. A jak to będzie smakowało, gdy taki domowy ocet jabłkowy wykonasz samodzielnie…?

Można go oczywiście kupić, jednak taki naturalny z “matką” bakterii octowych jest trudno dostępny i dość drogi. Zaraz się przekonasz, że w domu możesz zdrowy ocet jabłkowy zrobić niemalże prawie bezkosztowo – pracy wymaga niewiele, ale cierpliwość na pewno się przyda.

Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy

Przepis na zdrowy domowy ocet jabłkowy:

  • jeden duży (min. 2 litry) szklany słoik
  • około 1 kg jabłek
  • kilka łyżek miodu

Jabłka należy umyć i bez obierania pokroić pozbywając się gniazd nasiennych – powodują późniejsze jego zmętnienie. Włożyć do wyparzonego słoika i zalać przegotowaną wodą, którą można lekko dosłodzić, ja daję 1 łyżkę miodu na 1 litr wody.

Zalewy wodno-miodowej powinno być tyle, aby wszystkie fragmenty owoców były przez nią zakryte.

Domowy ocet jabłkowy
Domowy ocet jabłkowy

Tak przygotowany słój zakrywamy czystą gazą, zabezpieczamy gumką recepturką i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Fermentacja alkoholowa (na początku powstaje z tego słabe wino) trwa około 2-3 tygodnie.

W tym czasie dwa razy dziennie należy zaczyn mieszać wyparzoną łyżką, w przeciwnym wypadku wystające fragmenty owoców zapleśnieją i całą pracę będzie trzeba rozpocząć od początku.

Domowy ocet jabłkowy, w przeciwieństwie do spirytusowego, oprócz wyśmienitego smaku dostarcza jednocześnie dużą ilość cennych dla zdrowego odżywiania mikroelementów.

Po około 3ech tygodniach przestaną się wydzielać bąbelki gazu (koniec fermentacji alkoholowej), a na powierzchni pojawi się “matka” – cienka warstwa zbudowana z celulozy i bakterii kwasu octowego, troszkę przypominająca pleśń (na zdjęciu poniżej, zdecydowanie NIE pachnie jak pleśń).

Ocet jabłkowy - matka
Ocet jabłkowy – matka

Zaczyna się wtedy druga faza, tzw. dokwaszanie. W tym czasie (trwa to około 2-3 tygodnie) “matka” zamienia alkohol w ocet, obchodź się z nią delikatnie (już nie mieszaj), co kilka dni próbuj ocet, jak będzie wystarczająco kwaśny przecedź i zlej do wyparzonych butelek.

Domowy ocet jabłkowy
Domowy ocet jabłkowy

Dlaczego warto spożywać ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów (potas, sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem), witamin (A, z grupy B, C, E, P) i fito-składników (beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy). Posiada właściwości prozdrowotne: działa antybakteryjnie i antygrzybicznie, m.in. walczy z candidą (drożdżycą). Dba o prawidłową florę bakteryjną w jelitach, pomaga w pozbywaniu się toksyn i wspomaga metabolizm.

Do przecedzania octu jabłkowego najwygodniej jest użyć filtra do ekspresu przelewowego, dobrze również sprawdza się zwykłe sito wyłożone kilkoma warstwami sterylnej gazy opatrunkowej.

Ważne jest, aby dbać o higienę na każdym etapie przygotowywania octu (mycie i wyparzanie naczyń, narzędzi), dzięki temu unikniemy zakażenia i pojawienia się pleśni.

Przecedzony zdrowy ocet trzymamy w chłodnym i zacienionym miejscu. Można go przechowywać kilka miesięcy.


Nasz eBook - jak zakochać się w posiłkach roślinnych!

Domowy ocet jabłkowy
Domowy ocet jabłkowy

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Domowy ocet jabłkowy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)