Kabaczek faszerowany mięsem mielonym

Jestem fanem gołąbków, ale cierpię na chroniczny brak czasu. Na szczęście mam przepis, dzięki któremu sprawa staje się prostsza. Pyszna, łatwa do przyrządzenia potrawa, która gości w naszym domu od wielu lat, a przyjechała ze Szwajcarii.

Cała moja rodzina uwielbia tradycyjne gołąbki, jednak ich przygotowanie wiąże się z dość dużym nakładem pracy – blanszowanie kapusty, zwijanie farszu w liście, które czasem pękają, gotowanie… Dlatego zdecydowanie częściej do przygotowania równie smacznego i pożywnego dania używam dużych cukinii lub kabaczków, które bo obraniu i wydrążeniu napełniam farszem “gołąbkowym”.

Składniki na kabaczek faszerowany mięsem mielonym:

  • 1 duży kabaczek lub cukinia
  • 20-30 dkg świeżo zmielonego mięsa (zależy jak duży kabaczek)
  • jajko
  • 2 duże cebule
  • pół szklanki suchego ryżu brązowego
  • łyżeczka soli kamiennej, pieprz do smaku

Farsz przygotuj jak do gołąbków, czyli wymieszaj podane składniki.

Cukinię przekrój w poprzek, pozbądź się pestek i napełnij ją farszem. Owiń folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 1 godzinę, wyłącz piekarnik i poczekaj 30 minut, aby potrawa się dopiekła.

Podawaj polaną sosem pomidorowym, który wykonasz z:

Cebulę pokrój w talarki, delikatnie podsmaż, połącz z sosem pomidorowym i przyprawami i zagotuj. Gotowe.

Porcja dla 4 – 6 osób.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kabaczek faszerowany mięsem mielonym
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)