Jak się nie przejadać? Zapewne nie raz zdarzyło Ci się wstać od stołu ociężałym i przytępionym, krótko mówiąc przejedzonym. Czy jest sposób jak tego uniknąć? Naturalnie – przecież wystarczy wcześniej skończyć jeść. Ale czy tylko o to chodzi? W tym artykule przedstawiam wskazówki, które pomogą Tobie wstawać od stołu z uczuciem lekkości i jasności umysłu.
Dla niecierpliwych, na skróty:
- Spożywaj pełnowartościowe naturalne produkty.
- Przygotowuj proste dania.
- Dokładnie przeżuwaj każdy kęs.
- Spożywaj dużo naturalnych płynów.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej, zapraszam do lektury całego artykułu lub obejrzenia filmu.
1. Zróżnicowana pełnowartościowa dieta
Organizm ludzki od tysięcy lat przywykł do spożywania pełnowartościowego pożywienia. Dostarcza ono niezbędnych mikroelementów, witamin i substancji odżywczych, niezbędnych do zdrowego odżywiania. Zapewniając organizmowi produkty pełnowartościowe, sytość czujemy już po spożyciu mniejszej ilości pokarmu i utrzymuje się ona zdecydowanie dłużej.
Bardzo popularna żywność rafinowana (biała mąka, cukier w czystej postaci, biały ryż, krystalicznie czyste oleje) świetnie wygląda i początkowo lepiej smakuje, jednak nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników.
Następstwem tego jest to, że uczucie sytości czujemy dopiero po spożyciu zdecydowanie większej ilości pokarmu i niestety z uwagi na “wyjałowienie” tego, co zwykle spożywamy szybciej, ponownie jesteśmy głodni. Prowadzi to do spożywania nadmiernej ilości kalorycznego i nienaturalnie przetworzonego pożywienia, co jest głównym powodem większości chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie, cukrzyca i otyłość.
2. Jak się nie przejadać – proste dania
Dodatkowo postęp cywilizacyjny i rosnąca stopa życiowa powoduje łatwą dostępność bardzo zróżnicowanych produktów spożywczych. Każdy składnik pokarmu, z którego składa się nasz posiłek ma swój unikalny smak, który jest rozpoznawany i rejestrowany przez podwzgórze mózgowe – ośrodek kontroli apetytu. Sytość poczujemy dopiero, gdy podwzgórze mózgowe zarejestruje określoną ilość każdego smaku ze zjadanego pożywienia. Dlatego bardzo trudno jest się nie przejeść zjadając rozbudowany posiłek składający się z wielu składników.
Receptą na zdrowe odżywianie jest spożywanie prostych dań przygotowywanych na bazie naturalnych, nieprzetworzonych, pełnoziarnistych produktów. Są one bogate we wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Dodatkowo z uwagi na mniejszą ilość smaków, z których składa się taki posiłek, podwzgórze mózgowe wcześniej zarejestruje określoną ilość z każdego smaku i szybciej poczujemy sytość.
3. Jak się nie przejadać – dokładne przeżuwanie
Trawienie niektórych składników pokarmu zaczyna się już w ustach. Dokładne przeżuwanie pełnoziarnistych produktów zamienia zawarte w nich węglowodany złożone w cukry, które skutecznie zaspokajają głód i maksymalizują wchłanianie białek, tłuszczów i minerałów.
Produkty pełnoziarniste muszą być dokładnie przeżute i zmieszane ze śliną, aby były w stanie uwolnić pełną gamę składników odżywczych. Kluczowym elementem zdrowego odżywiania jest wypracowanie nawyku prawidłowego żucia pokarmu – każdy kęs powinien być przeżuwany między 30 a 50 razy. Na początku pomocne będzie odkładanie sztućców między kęsami i liczenie ruchów żuchwą.
4. Jak się nie przejadać – odpowiednia ilość płynów
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędna jest odpowiednia ilość wody: 2,5 – 3 litry dziennie. Częstym powodem spożywania zbyt dużej ilości pokarmów jest niewystarczająca ilość wody w diecie. Można ją zwiększyć poprzez spożywanie różnych wywarów, zup, a pragnienie między posiłkami gasić najlepiej wodą.Na koniec, nigdy nie jedz do syta, spożywanie pokarmu powinno się zakończyć, gdy żołądek jest zapełniony w około dwóch trzecich.
Zostaw komentarz