Masło klarowane – jak to zrobić?

Wiele osób pyta mnie jak zrobić masło klarowane, dlatego zdecydowałam, że napiszę krótką instrukcję. Takie klarowanie to naprawdę prosta sprawa. Masło klarowane przydatne jest do podsmażania.

Smażenie samo w sobie nie jest zdrowe, dlatego masła klarowanego używamy do lekkiego podsmażania. Doskonale się do tego nadaje z następujących powodów:

  • jest tłuszczem nasyconym, stabilnym temperaturowo; oznacza to, że nawet po podgrzaniu nie rozpada się na niezdrowe frakcje kwasów tłuszczowych,
  • ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu bez przypalania można podgrzać je do wyższej temperatury,
  • kwasy tłuszczowe z masła klarowanego zaliczane są do nisko i średnio-łańcuchowych (kwas laurynowy, mirystynowy, masłowy, rumenowy). Dzięki temu są łatwo strawne i stanowią dobre źródło łatwo dostępnej energii. Nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Do ich trawienia nie jest potrzebna żółć, dlatego są lepiej tolerowane przez osoby z chorobami wątroby i dróg żółciowych.

Zatem jak ja robię masło klarowane?

Do rondla wkładam kostkę masła i podgrzewam delikatnie, aby się rozpuściło.

Masło klarowane
Masło klarowane

Stoi na bardzo małym ogniu, aby się nie gotowało, ale aby zaczęło wytrącać się białko.

Masło klarowane

Białko zbieram – choć nie jest to konieczne – dzięki temu lepiej widzę, czy już się sklarowało.

Gdy wygląda jak poniżej, przecedzam je przez gazę.

Masło klarowane
Masło klarowane

Po czym wygląda tak:

Masło klarowane

A tak będzie wyglądało, gdy ostygnie.

Masło klarowane
Masło klarowane

Piękne! 🙂

Przechowuję je w naczynku kamionkowym, zamknięte, bez dostępu światła, w lodówce. Najdłużej zdarzyło mi się dwa miesiące, bo właściwie prawie nie używamy ostatnio patelni.

Proste, prawda?

Życzę dobrej zabawy! 🙂

O tym, jak wybierać zdrowe tłuszcze, możesz poczytać w tym artykule.

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Masło klarowane - jak to zrobić?
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)