Koktajl truskawkowy. Zwykle sezon dojrzewania truskawek zbiega się z falą upałów, dlatego pierwsze wiosenne koktajle owocowe zwykle robimy właśnie z truskawek. Doskonale orzeźwiają nasz organizm, a przy okazji dostarczają mnóstwa witamin i związków mineralnych.
Truskawki zaliczane są do grupy owoców jagodowych, w swoim składzie oprócz polifenoli, kwasów garbnikowych i antocyjanów zawierają olbrzymie ilości przeciwutleniaczy neutralizujących działanie wolnych rodników. Dzięki temu znakomicie podnoszą naturalną odporność organizmu, więcej o wzmacnianiu odporności pisałem w tym artykule.
Składniki na koktajl truskawkowy:
- 4 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
- 1 dojrzały duży banan
- 2 słodkie brzoskwinie
- 2 łyżki miodu
- 15 kostek lodu
Przed zmiksowaniem oczyszczone i pokrojone owoce należy schłodzić w lodówce, można również delikatnie je zmrozić w zamrażarce.
Wszystkie owoce wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy na gładką masę – trwa to około jednej minuty. Następnie dodajemy kostki lodu i ponownie miksujemy jedną minutę.
Jeżeli ktoś lubi bardziej delikatny smak można dodać trochę mleka, najlepiej roślinnego.
Gotowy koktajl wlewamy do pucharków, ozdabiamy truskawkami i liśćmi mięty.
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych, najmniej kalorycznych i jednocześnie najbardziej odżywczych (witaminy, enzymy i fitoskładniki) owoców. Na skali ANDI obrazującej “gęstość odżywczą”, znajdują się one najwyżej ze wszystkich owoców! Truskawki zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, neutralizujących wolne rodniki. Wolne rodniki zaś są jedną z przyczyn szybszego starzenia się organizmu i powstawania stanów zapalnych. Najbardziej odżywcze są wtedy, gdy są mocno dojrzałe i czerwone.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zostaw komentarz