Spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć czymś pysznym, apetycznie wyglądającym i zdrowym? Czymś co przywołuje dziecięce wspomnienia? W takim razie to jest przepis właśnie dla Ciebie! Samo przygotowanie zajmuje dołowienie kilka minut, potem do piekarnika i 40 minut później możecie się rozkoszować zdrową owocową ucztą. Kruszonka owocowa!
Kiedyś kruszonka kojarzyła mi się z plackiem drożdżowym, babcia piekła takie na dużych blachach. Ciasto było pyszne – dobrze wyrośnięte, wilgotne i posypane waniliowo maślaną kruszonką. Żeby było jasne, nadal lubię i czasem pozwalam sobie na zjedzenie takiego ciasta, ale niestety do najzdrowszych, lub choćby takich średnio zdrowych to ono nie należy…
Dlatego też szukałem sposobu, aby pojeść sobie takiej pysznej kruszonki, bez wyrzutów sumienia. Z poczuciem, ze wkładam do ust coś wartościowego, coś co oprócz nasycenia łakomstwa dostarczy mi również czegoś wartościowego: błonnika, minerałów i witamin.
Składniki na kruszonkę owocową (crumble):
- Owoce na spód:
- 500 gramów (2 szklanki) czarnej jeżyny (lub inne owoce sezonowe)
- 3 łyżki miodu, ksylitolu lub innego zdrowego “słodziła”
- 500 gramów (2 szklanki) czarnej jeżyny (lub inne owoce sezonowe)
- Kruszonka na owoce:
- 2 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
- 5 łyżki miodu, ksylitolu lub innego zdrowego “słodzika”
- 1/2 zmielonej laski wanilii
- 6 łyżek tłuszczu koksowego
- Do podania
- gęsty jogurt naturalny (typu greckiego)
Umyte i lekko wilgotne owoce jeżyny mieszamy z miodem i układamy luźno na okrągłym naczyniu żaroodpornym – ja użyłem do tego foremki do wypieku tarty.
Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki kruszonki i posypujemy nimi wcześniej ułożone owoce. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika, pieczemy 40 minut. Kruszonka jest gotowa, gdy płatki się zarumienią a przy krawędziach naczynia będzie widać gotujący sok jeżynowy.
Kruszonka najlepiej smakuje podana lekko ciepła, z gęstym jogurtem greckim. Pyszny i zdrowy jogurt naturalny możesz wykonać samodzielnie według tego przepisu.
Jogurt naturalny idealnie równoważy delikatną kwasowość owoców i dobrze się komponuje z kokosowo waniliowym smakiem kruszonki.
Smacznego!
Zostaw komentarz