Sos do sałatek

Sos do sałatek to nasze ulubione rozwiązanie. Do warzyw zawsze dodajemy jakiś tłuszcz, a tym bardziej do sałatek. Wspaniałość takiego sosu jest taka, że zawsze czeka w lodówce gotowy do użycia i nie trzeba go za każdym razem przygotowywać. A że sałatę jemy codziennie, to jest to dla nas bardzo wygodna opcja. I wiem, że dla moich kursantek też 🙂

Składniki na sos do sałatek:

• 0,5 szklanki oleju lnianego zimnotłoczonego
• 0,25 szklanki oliwy z oliwek ekstra virgin
• 1 łyżka musztardy francuskiej (może być inna ulubiona)
• 0,5 łyżeczki dobrej soli nierafinowanej
• 0,5 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
• 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Składniki daj do słoika, zakręć, porządnie wstrząśnij i przechowuj w lodówce do 4. dni. Używaj do sałatek.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.