Kurczak z jabłkami kiedyś by nie brzmiał dla mnie zachęcająco, ale ostatnio wpadłam na pomysł, że może by tak spróbować…? Tak, żeby mieć zdanie. I spróbowałam.
Kurczak jest lekko pikantny, a sos zrobiony ze składników towarzyszących łagodny i lekko słodki. Mniam. Mając ochotę tylko na kurczaka curry, pominę owoce i warzywa 🙂
Składniki na kurczaka curry po tajsku:
- 6 udek kurczaka
- 2 jabłka
- 1 cebula
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki (można ją pominąć)
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki curry (przepis znajdziesz tu) może być kupne, byle bez glutaminianu
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Przyprawę curry wymieszaj z solą i oliwą z oliwek. Poczekaj kilka minut aby składniki się połączyły i natrzyj tym kurczaka. Jeśli masz czas, niech kurczak poczeka w przyprawie z godzinę. Możesz też przyprawić dzień wcześniej.
W naczyniu żaroodpornym ułóż pokrojone: cebulę w talarki, czosnek w kostkę, papryki w paski, jabłka na 8 cząstek, a na wierzch kurczaka. Naczynie przykryj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach wlej podgrzane mleko kokosowe. Po kolejnych 30 minutach wyjmij pieczeń z piekarnika.
Wszystko oprócz kurczaka i papryki zblenduj. Powstanie sos, którym możesz albo polać kurczaka przed podaniem, albo wlać do małych miseczek i zanurzyć tam kurczaka podczas jedzenia.
Do towarzystwa podałam szpinak baby.
Smacznego!
Porcja dla 3 osób.
A może Ty masz jakiś ciekawy i zdrowy przepis na kurczaka z owocami? Jeśli tak, podziel się proszę w komentarzu pod tym wpisem.
Zostaw komentarz