O superfoodach o ostatnich latach jest coraz głośniej – ich regularne spożywanie może być świetnym uzupełnieniem codziennej diety, wzmacniając odporność i dostarczając odżywczych mikroelementów. Jednak, aby czerpać z tej skarbnicy zdrowia wcale nie trzeba wydawać majątku i szukać przepisów na dopasowywanie do naszej kuchni różnych egzotycznych specjałów. Wystarczy rozejrzeć się wokół siebie i przekonać, iż wiele polskich, łatwo dostępnych produktów spożywczych, ma udowodnione naukowo działanie prozdrowotne. Jakie to produkty?
Jest ich co najmniej 18, bardzo szczegółowo opisuje je Małgorzata Różańska w swojej książce: „Super żywność, czyli superfoods po polsku”. Nie dość, że znajdziemy tam ich właściwości, to również proste przepisy, jak już dzisiaj wprowadzić je do swojej kuchni. Gościem dzisiejszego nagrania jest właśnie Małgorzata Różańska, która sama opowie o niesamowitych właściwościach polskiej super żywności.
Z tego odcinka podcastu dowiesz się:
- Z jakimi problemami zgłaszają się ludzie do dietetyka.
- Co jest najtrudniejsze podczas zmiany diety.
- Jaka powinna być rola super żywności (superfoods) w diecie.
- Dlaczego o superfoods mówi się coraz częściej?
- Które z 18 bardzo popularnych polskich produktów spożywczych zawiera super moce.
- Co dobrego jest w pomidorach i dlaczego poddane obrócę termicznej są jeszcze bardziej wartościowe.
- Dlaczego warzywa kapustne przed obróbką termiczną należy drobno posiekać.
- Dlaczego aronia jest owocem doskonałym.
- W jaki sposób obróbka termiczna wpływa na zawarte w superfoodach, wrażliwe na temperaturę substancje odżywcze.
- Jakie super moce posiada siemię lniane.
- Ile siemienia trzeba spożyć, aby dostarczyć niezbędną ilość kwasów OMEGA3.
- Co zrobić, aby spożywanie czarnego bzu nie wiązało się z ryzykiem bólu brzucha.
Podcast: Play in new window | Download (Duration: 51:33 — 29.8MB)
Śledź nas: Apple Podcasts | RSS | More
Transkrypt – polskie superfoody
Kliknij tutaj, aby pobrać transkrypt tego odcinka podcastu
Jak możesz słuchać podcastu?
- na blogu – wszystkie podcasty z naszego bloga,
- na dowolnym odtwarzaczu mp3, pliki możesz pobrać z bloga i przegrać je na swój odtwarzacz,
- filmiki instruktażowe – jak najwygodniej słuchać na swoim telefonie – to banalnie proste! 🙂
Zdecydowanie polecam ostatni sposób – słuchanie podcastów na swoim smartfonie. Ja tak robię już od kilku lat i jestem z tego sposobu bardzo zadowolony. Swoje ulubione podcasty mam zawsze z sobą i słucham w każdym miejscu i o dowolnym czasie. Polecam!
Oceń mój podcast – polskie superfoody
Jeżeli chcesz mi jakoś podziękować, to najlepsze dla mnie będzie pozostawienie przez Ciebie opinii w iTunes. Dzięki temu mój podcast będzie lepiej widoczny i łatwiej będę mógł docierać do nowych słuchaczy. Możesz to zrobić klikając na linka poniżej.
-> Oceń podcast “Więcej Niż Zdrowe Odżywianie” na iTunes
Notatki do tego odcinka podcastu:
- Spisana treść tego podcastu, kliknij tutaj.
- Strona internetowa www.foodarea.pl
- FanPage: Małgorzaty Różańskiej
- Książka: Super żywność, czyli superfoods po polsku
- Quiz: Twoja żywieniowa osobowość
UWAGA: QUIZZ
Kliknij na poniższe zdjęcie, aby sprawdzić swoje żywieniowe preferencje. W 2 minuty przekonasz się jak daleko Ci do eksperta.
Zostaw komentarz