Gdy gotowałam ciecierzycę z pomidorami wykorzystałam część składników na smaczną i zdrową pastę, którą zjedliśmy na kanapkach zrobionych z chleba upieczonego przez Michała.
Składniki na pastę z ciecierzycy z pestkami dyni:
- 0,5 szklanki suchej ciecierzycy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- kawałek selera (tyle co pietruszki)
- 1 cebula
- 0,5 szklanki podprażonych pestek dyni
- 0,5 łyżeczki dobrej soli
Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc, wypłucz i ugotuj z warzywami przez 40 minut. Wody daj tak mało, jak to możliwe.
Po ugotowaniu wszystko zmiksuj blenderem. Dopraw lub solą i gotowe.
Ciecierzyca zwana także grochem włoskim lub cieciorką jest bardzo bogatym źródłem białka (około 8 g w 100 g ugotowanej ciecierzycy). Zawiera błonnik, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, kwas foliowy, witaminę C, B6, A, K, cynk. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć stężenie złego cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy i chorób serca. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała zawałowi serca, anemii, osteoporozie. Wspomaga również zdrowie włosów i paznokci.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
1.przepis podstawowy jak wyżej dodaj usmażone pieczarki na złoto na maśle i zblenduj,
2.zamiast pieczarek dodaj awokado pokrojone w kostkę dopraw cytryną i czosnkiem zblenduj i…smacznego 🙂
Podoba mi się, dziękuję!
I dziękuję za odwiedzenie naszego bloga 🙂
Pasta z ciecierzycy to jedna z moich ulubionych, dlatego chętnie spróbuje jej w nowym wydaniu 🙂
Dominiku, dziękuję za odwiedzenie naszego bloga i życzę smacznego 🙂
Ta pasta zasmakowała nawet moim dzieciom.
Pozdrawiam!
Gotowana ciecierzyca, tak samo jak bób, znika u mnie szybko. Ten przepis brzmi apetycznie więc koniecznie go muszę wypróbować.
Na dodatek można taką pastę zamrozić 🙂
Dziękuję za odwiedzenie bloga i pozdrawiam!