Taka pasta to prawie prowansalski tapas, tylko bez kaparów. Bardzo smakują mi takie dodatki do pieczywa. Ta pasta jest bardzo łagodna w smaku w przeciwieństwie do pasty z zielonych oliwek. Gdy w domu jest impreza pasta świetnie nadaje się na starter po przybyciu gości.
Składniki na pastę z czarnych oliwek z pomidorami i migdałami:
- około 170 g oliwek (w słoiku o pojemności 330 ml jest 170 g oliwek)
- garść migdałów
- 3 suszone pomidory (z oleju lub suche, tylko suche trzeba wcześniej namoczyć)
- 1 łyżka soku z cytryny
Migdały możesz (nie musisz) obrać ze skórki. W tym celu zalej je wrzątkiem i pozwól pomoczyć się przez noc.
Wszystkie składniki zmiksuj na przykład w takim blenderze i gotowe.
Pysznie smakuje na chlebku gryczanym.
Pasta brzmi cudownie, chetnie ja przygotuje…. 😀