Pasta z czarnych oliwek z pomidorami i migdałami

Taka pasta to prawie prowansalski tapas, tylko bez kaparów. Bardzo smakują mi takie dodatki do pieczywa. Ta pasta jest bardzo łagodna w smaku w przeciwieństwie do pasty z zielonych oliwek. Gdy w domu jest impreza pasta świetnie nadaje się na starter po przybyciu gości.

Składniki na pastę z czarnych oliwek z pomidorami i migdałami:

  • około 170 g oliwek (w słoiku o pojemności 330 ml jest 170 g oliwek)
  • garść migdałów
  • 3 suszone pomidory (z oleju lub suche, tylko suche trzeba wcześniej namoczyć)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Migdały możesz (nie musisz) obrać ze skórki. W tym celu zalej je wrzątkiem i pozwól pomoczyć się przez noc.

Wszystkie składniki zmiksuj na przykład w takim blenderze i gotowe.

Pysznie smakuje na chlebku gryczanym.

Pasta z czarnych oliwek z pomidorami i migdałami
Pasta z czarnych oliwek z pomidorami i migdałami
Pasta z czarnych oliwek z pomidorami i migdałami
Pasta z czarnych oliwek z pomidorami i migdałami

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.