Pieczone warzywa są pyszną alternatywą do surówki, którą podałbyś do mięsa. Dziś do grillowanych sznycli z indyka upiekłam warzywa, które wybrałam ze spiżarni. Warzywa są pyszne i zdrowe, a te upieczone są podawane na ciepło, co jest fajne zimą.
- 2 ziemniaki
- 1 paprykę czerwoną
- 1 dużą cebulę
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- pół kalafiora
- 1 cukinię
- 2 pomidory
- pół marchewki
- sól z ziołami (bez glutaminianu)
- Ziemniaki w mundurkach podgotuj, obierz i pokrój na cząstki.
- Paprykę i marchewkę pokrój w paski.
- Cebulę i pomidory pokrój na ósemki.
- Cukinię pokrój w talarki.
- Kalafiora podziel na różyczki.
Ziemniaki, cebulę i paprykę włóż do naczynia żaroodpornego. Posól i polej oliwą wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem. Delikatnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i piecz około 15 minut.
Dodaj kalafior i cukinię, delikatnie przemieszaj i piecz około 10 minut.
Na koniec dodaj pomidory, delikatnie przemieszaj i piecz jeszcze 10 minut.
Podawaj z grillowaną piersią kurczaka, indyka lub innym ulubionym mięsem.
Porcja dla 4 osób.
A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na pieczone warzywa? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.
Smaczny dodatek do głównego dania. Ja jakoś nie mogę jednak zagustować w cukinii. Niby ma smak, a nie ma. Jakaś nijaka jest dla mnie i nie porywa. 🙂
ACz, dziękuję za odwiedzenie bloga.
Słusznie uważasz, że cukinia jest jakby bez smaku – to jest właśnie jej zaletą:-) Przyjmuje smak z tego, co do niej dodasz. Koniecznie spróbuj smażoną, podaną z sosem czosnkowym (jogurt naturalny + wyciśnięty ząbek czosnku). Mam nadzieję, że Ci zasmakuje!:-)