Pieczone warzywa

Pieczone warzywa są pyszną alternatywą do surówki, którą podałbyś do mięsa. Dziś do grillowanych sznycli z indyka upiekłam warzywa, które wybrałam ze spiżarni. Warzywa są pyszne i zdrowe, a te upieczone są podawane na ciepło, co jest fajne zimą.

Przygotuj:IMG_7149_logo

  • 2 ziemniaki
  • 1 paprykę czerwoną
  • 1 dużą cebulę
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pół kalafiora
  • 1 cukinię
  • 2 pomidory
  • pół marchewki
  • sól z ziołami (bez glutaminianu)
  1. Ziemniaki w mundurkach podgotuj, obierz i pokrój na cząstki.
  2. Paprykę i marchewkę pokrój w paski.
  3. Cebulę i pomidory pokrój na ósemki.
  4. Cukinię pokrój w talarki.
  5. Kalafiora podziel na różyczki.

Ziemniaki, cebulę i paprykę włóż do naczynia żaroodpornego. Posól i polej oliwą wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem. Delikatnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i piecz około 15 minut.

Dodaj kalafior i cukinię, delikatnie przemieszaj i piecz około 10 minut.
Na koniec dodaj pomidory, delikatnie przemieszaj i piecz jeszcze 10 minut.

Podawaj z grillowaną piersią kurczaka, indyka lub innym ulubionym mięsem.

Porcja dla 4 osób.

A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na pieczone warzywa? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.