Pulpety z mięsa i soczewicy czarnej. Jakie ja dzisiaj pyszne pulpeciki ukręciłam ze schabu i soczewicy! Dzieci powiedziały, że są najlepsze ze wszystkich jakie jadły (swoją drogą – ciekawostka).
Zazwyczaj robiłam bardzo smaczne pulpety w sosie koperkowym. Córka dawała radę je jeść, syn tylko jak był malutki. Teraz koperek mu przeszkadza 😉
Składniki na 22 pulpety z mięsa i soczewicy:
- 30 dkg schabu
- 3/4 szklanki soczewicy czarnej
- 1/2 szklanki pociętej kapusty czerwonej
- 3/4 szklanki płatków owsianych ( mogą być bezglutenowe)
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- jajko
- sól himalajska i pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3-5 łyżeczek mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
Kapustę potnij na małe kawałki i podgotuj, aby dało się ją zmielić. Soczewicę dokładnie opłucz i gotuj 20 minut. 1 marchewkę ugotuj do miękkości. Wystudź i zmiel z pozostałymi składnikami w maszynce zostawiając 1 cebulę i 1 marchewkę do sosu.
Przypraw solą i pieprzem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki i wrzuć na wrzątek. Użyj tak mało wody jak się da – aby tylko przykryła pulpety.
Gotuj w wodzie z dodatkiem marchewki i cebuli. Po 40 minutach gotowania na maleńkim ogniu wyjmij pulpety i zagęść sos rozrobioną mąką kukurydzianą w 1/2 szklanki wody. Dodaj sos sojowy. Po zagotowaniu sosu włóż pulpety z powrotem i gotowe.
Podawaj z ryżem brązowym lub czerwonym i jarzynką z buraczków polaną jogurtem wymieszanym z czosnkiem (przepis znajdziesz tu).
Smacznego!
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
Czy zamiast czarnej soczewicy można użyć czerwonej?
Cześć, może być czerwona. Wystarczy, jeśli ją tylko przepłuczesz i zmielisz.
Pulpety są wyśmienite. Wyszły mi jednak nieco rozgotowane ponieważ gotowałam 40 min. tak jak jest podane w przepisie. Później dopiero odczytałam poniżej w streszczeniu, że czas gotowania wynosi 15 min. Więc właściwie jaki jest czas gotowania 40 czy 15 min.? Chciałabym, aby pulpety były ugotowane, jednak nie rozgotowane.
Zrobiłam jeszcze jedną rzecz: sosu nie zagęszczałam mąką kukurydzianą tylko po wyciągnięciu pulpetów zblendowałam z cebulą i marchewką wcześniej dodaną do gotowania pulpetów. Uważam, że wyszedł świetnie.