Makaron, który często w Polsce nazywa się sojowym, jest wyprodukowany z grochu i fasoli mung. Makaron ten jest bezglutenowy i lekkostrawny. Jeśli lubisz lekkie potrawy, sałatka ta świetnie się dla Ciebie nada.
Składniki na sałatkę z bezglutenowym makaronem chińskim:
- 1 duża paczkę makaronu z fasoli mung
- 5 grzybków mun
- 1 papryka czerwona
- 10 cm pora (możesz sparzyć wrzątkiem, jeśli wolisz, aby był łagodny)
- 1 mały słoik czarnych oliwek bez pestek
- 1 słoik kukurydzy najlepiej bio
- kilka łyżek oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
- kilka łyżek sosu sojowego – do smaku (bez glutaminianu, bez glutenu i barwników)
- kilka pokruszonych listków suszonego lubczyku
Sałatka z bezglutenowym makaronem chińskim – sposób przygotowania
Makaron i grzybki mun przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniach. Pora i oliwki pokrój w cienkie talarki, paprykę w małe prostokąty. Grzybki też pokrój, tyle że kształtu nie nazwę. Kukurydzę opłucz.
Połącz wszystkie składniki i dopraw oliwą, sosem sojowym oraz pieprzem. Listki lubczyku rozetrzyj w dłoniach i posyp. Wszystko wymieszaj i smacznego.
UWAGA: Pobierz przepisy!
“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe“
Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:
1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.
Bardzo smaczna ta sałatka, ja dodałam kurczaka delikatnie podgrillowanego. Polecam.
Dziękuję Kamila za odwiedzenie naszego bloga. 🙂
Podgrillowany kurczak – pycha.