Sałatka z bezglutenowym makaronem chińskim

Makaron, który często w Polsce nazywa się sojowym, jest wyprodukowany z grochu i fasoli mung. Makaron ten jest bezglutenowylekkostrawny. Jeśli lubisz lekkie potrawy, sałatka ta świetnie się dla Ciebie nada.

Składniki na sałatkę z bezglutenowym makaronem chińskim:

  • 1 duża paczkę makaronu z fasoli mung
  • 5 grzybków mun
  • 1 papryka czerwona
  • 10 cm pora (możesz sparzyć wrzątkiem, jeśli wolisz, aby był łagodny)
  • 1 mały słoik czarnych oliwek bez pestek
  • 1 słoik kukurydzy najlepiej bio
  • kilka łyżek oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
  • kilka łyżek sosu sojowego – do smaku (bez glutaminianu, bez glutenu i barwników)
  • kilka pokruszonych listków suszonego lubczyku

Sałatka z bezglutenowym makaronem chińskim – sposób przygotowania

Makaron i grzybki mun przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniach. Pora i oliwki pokrój w cienkie talarki, paprykę w małe prostokąty. Grzybki też pokrój, tyle że kształtu nie nazwę. Kukurydzę opłucz.

Połącz wszystkie składniki i dopraw oliwą, sosem sojowym oraz pieprzem. Listki lubczyku rozetrzyj w dłoniach i posyp. Wszystko wymieszaj i smacznego.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.