Sałatka przeciwzapalna z kalafiorem

Kalafior nie zawsze musi być podany jako samodzielne danie z bułką tartą. U nas doskonale sprawdza się w roli dodatku do sałatki. Szczególnie lubimy go dorzucić, gdy coś zostanie z obiadu. Tyle, że wówczas podgrzewamy go w rondlu na odrobinie oliwy.

Składniki na sałatkę przeciwzapalną z kalafiorem dla 1-2 osób:

Kalafior podziel na różyczki, daj do małego rondelka, chwilę podsmażaj, po czym dodaj 4 łyżki wody, przykryj pokrywką i duś 10 minut. Pod koniec posyp szczyptą soli.

Sałatę, rzodkiewki i awokado pokrój, na talerz daj wszystkie składniki, polej sosem do sałaty lub olejem, posyp fasolą ugotowaną lub z puszki.

Dlaczego warto spożywać kalafior?

Zawiera duże ilości sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych korzystanie wspierających walkę z rakiem. Ale to nie wszystko,  sulforafan normalizuje pracę nerek i korzystnie wpływa na stabilizację ciśnienia krwi (badania publikowane w American Journal of Hypertension z lutego 2012). Dodatkowo jest doskonałym źródłem witaminy C, jedna garść kalafiora dostarcza 100% RDA – zalecanego dziennego spożycia. Jadajmy kalafiory  🙂 .

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.