Czy wiesz dlaczego potrzebne Ci ugotowane pomidory? Są Ci potrzebne, ponieważ zawierają w sobie łatwo przyswajalny likopen. Ten w ugotowanych pomidorach przyswaja się dużo lepiej niż ten z surowych. Ale czym jest likopen?
Jest to silny przeciwutleniacz, który działa przeciwnowotworowo i chroni Ciebie przed takimi problemami jak zawał serca, wylew, cukrzyca. Wspomaga również funkcjonowanie gruczołu krokowego.
W moim domu likopen znajduje się w ketchupie oraz sosie pomidorowym, które sama przyrządzam. Do tych smakołyków daję zdrowe pomidory i inne warzywa (przepis poniżej), nie ma tam zaś barwnika – dlatego kolor nie jest aż tak intensywny.
Gorąco namawiam i Ciebie do zrobienia takich specjałów. Przepis na ketchup niedługo zamieszczę.
A tymczasem zróbmy sos pomidorowy, taki jakby bolognese, tyle, że wg mojej receptury, czyli tatianese;-) Może akurat i Tobie posmakuje. Jest zdrowy i pożywny. Spożywając go z makaronem pełnoziarnistym, jestem najedzona przez kilka godzin:-)
Składniki na fantastyczny sos do spaghetti:
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 papryka czerwona
- 1 mały por
- szczypta soli himalajskiej, pieprzu
- po kilka listków lubczyku i bazylii lub oregano
- 20 dkg zmielonej karkówki
Na początek pomidory obierz ze skórki. Moim sposobem jest całkiem szybko: zagotowuję wodę w garnku, nacinam skórkę pomidorom, wrzucam do wrzątku tyle, ile się zmieści, wyławiam po minucie i obieram ze skórki. Jeśli masz lepszy sposób, podziel się nim ze mną – zawsze dobrze nauczyć się czegoś nowego, co usprawni mi pracę:-)
Następnie zacznij gotować pomidory. Im dłużej się gotują, tym lepiej – więcej likopenu się wytworzy. Po godzinie wrzuć pozostałe warzywa i gotuj do miękkości. Gdy sos przestygnie zblenduj go. Jeśli nie masz blendera możesz warzywa przed gotowaniem zetrzeć na tarce o małych oczkach, a pora pokroić w talarki. Taki sos będzie miał po prostu inną konsystencję.
Zmieloną karkówkę delikatnie podsmaż i połącz z sosem. Pogotuj 5 minut i gotowe. Podawaj z makaronem pełnoziarnistym. Smacznego!
Porcja dla 4 osób.
Pobierz bezpłatnego eBooka!
1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.
zdecydowanie wybralabym mielonego indyka lub kurczaka, tylko nie karkówkę 🙁
Kasiu, pewnie, że tak. Indyk i kurczak smakują rewelacyjnie i do tego jeśli ekologiczne, są nawet zdrowsze 🙂 Możesz ich nawet nie mielić tylko drobno posiekać nożem – odpada mycie maszynki.
Witaj na naszym blogu! 🙂
Dzień dobry, mam pytanie jak się ma podanie karkówki z makaronem – białko z węglowodanami?
W świetle zaleceń diety rozdzielnej to zły pomysł. To jeden z pierwszych przepisów na naszym blogu, wtedy nam się wydawało, że tak do zwykłego sosu wystarczy dodać makaron pełnoziarnisty, aby otrzymać zdrowy posiłek 🙂 W tym przypadku lepiej byłoby zrobić makaron z cukinii.