Surówkę z czerwonej kapusty zwykle robi się poprzez sparzenie jej liści. Nie przepadam za sparzoną czerwoną kapustą, dlatego długo taka surówka mi najzwyczajniej w świecie nie smakowała. Przełomem okazało się odkrycie innego sposobu na jej zmiękczanie – wystarczy na godzinę przed podaniem drobno ją pokroić i wygnieść z dodatkiem soli i cebulki…
Puści trochę soku i stanie się miękka, bez parzenia!
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:
- 1/4 średniej wielkości kapusty czerwonej
- 1 mała cebula
- 1 /2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 jogurt naturalny
Kapusta czerwona, królowa roślin krzyżowych to bardzo zdrowe warzywo. W swoim składzie zawiera siarkę, podczas miażdżenia jej struktury siarka zamienia się w izocyjaniany – związki o silnym działaniu antynowotworowym. Więcej o wspaniałych właściwościach warzyw krzyżowych przeczytasz w artykule Jak wzmocnić odporność?
Do drobnego krojenia kapusty czerwonej używam robota kuchennego z przystawką do szatkowania warzyw. Do pokrojonej kapusty dodaję trochę soli himalajskiej, drobno pokrojoną cebulkę i wygniatam przez około 5 minut. Potem zostawiam to na minimum 30 minut, aby puściła sok i zmiękła.
Przed podaniem zaprawiam ją jogurtem naturalnym z łyżką musztardy i miodu – pycha!
Zostaw komentarz